News

Câți bani au în cont românii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii. Sumă de ordinul miilor de euro

S-a aflat câți bani au în cont, în medie, românii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii. Suma este una de ordinul miilor de euro.
29.08.2023 | 21:30
Cati bani au in cont romanii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii Suma de ordinul miilor de euro
Care e suma medie de bani pe care o au în cont românii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Câți bani au în cont românii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii, mai exact din anul 2008, când a fost pus pe picioare acest sistem social. Suma este una de ordinul miilor de euro.

Care e suma medie de bani pe care o au în cont românii care au cotizat 15 ani la Pilonul II de Pensii

În ianuarie 2023, sistemul de pensii private din România, format din Pilonul II – fondurile private obligatorii la care contribuie câteva milioane de salariaţi români cu o parte din venitul brut lunar, şi Pilonul III – fonduri private facultative la care contribuie câteva sute de mii de români cu o sumă decisă de ei, a trecut de pragul de 100 de miliarde de lei active. Vorbim, în euro, de 20 de miliarde.

ADVERTISEMENT

Care este însă suma pe care o au românii în conturi după mai mulți ani de contribuții? Răspunsul la această întrebare depinde de o serie de variabile. Astfel, în prezent, circa 200.000 de români au în conturi, după 15 ani de cotizații, suma medie de 48.000 de lei, undeva la 9.600 de euro.

Vorbim de ”veteranii” sistemului Pilonului II de pensii din România. Ei au la activ deja peste 180 de cotizaţii lunare. Au depus bani din prima zi în care a fost lansat programul în România, luna mai a anului 2008.  Trebuie spus că din suma de 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți dintre românii cu cotizații la Pilonul II, circa 8 milioane, dețin în acest moment o valoare medie a contului şi vorbim despre suma de aproximativ 13.600 de lei, notează Observator News.

Când poate retrage un cetățean banii din Pilonul II și cum verifică suma acumulată în fondul de pensie privată

Conform legii în vigoare, lunar, 3,75% din salariul unui român intră în contul de pensie privată. Un procent și mai mare, de 21,25%, ajunge în sistemul public de pensii.

ADVERTISEMENT

Mulți se întreabă când se pot retrage banii din Pilonul II de pensie privată? Răspunsul este simplu: suma de bani acumulată în contul de pensie administrată privat – Pilon II – poate fi retrasă la vârsta pensionării. Se poate face acest lucru și înainte, în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate.

În cazul în care deținătorul contului de pensie privată își pierde viața, banii ajung la moștenitorii legali. În ceea ce privește verificarea sumei de bani din cont, acest lucru se poate face prin accesarea site-ului Autorității de Supraveghere Financiară.

ADVERTISEMENT

Cetățenii trebuie să intre pe această platformă și să completeze o cerere. Ulterior, ei vor fi contactați de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare.

ADVERTISEMENT