News

Câți bani au încasat de la stat laboratoarele private pentru testele COVID PCR în mai puțin de un an

Laboratoarele private au luat de la stat 30 de milioane de euro pentru testele COVID PCR în mai puțin de un an.
28.05.2021 | 18:38
Laboratoarele private au luat de la stat 30 de milioane de euro pentru testele COVID PCR în mai puțin de un an.
ADVERTISEMENT

În perioada mai 2020 – martie 2021, statul a decontat aproximativ 100 de milioane de euro pentru efectuarea a 2,6 milioane de teste PCR. Potrivit Libertatea.ro, 30% din sumele decontate de Ministerul Sănătății pentru aceste teste au ajuns la laboratoarele private.

Pentru fiecare test efectuat la privat, statul a decontat câte 200 de lei.

Câți bani au încasat de la stat laboratoarele private pentru testele COVID PCR

Ministerul Sănătății a decontat în total 523 de milioane de lei. Din această sumă, 148,8 milioane de lei au ajuns la laboratoarele private, iar 374 de milioane de lei la cele de stat.

ADVERTISEMENT

În perioada mai 2020 – martie 2021, potrivit Ministerului Sănătății au fost efectuate 2,6 milioane de teste PCR. Pentru fiecare test efectuat, laboratoarele private au primit de la stat câte 200 de lei.

Inițial, testele pentru coronavirus erau realizare în baza unui ordin semnat de fostul ministru Nelu Tătaru. Conform acestuia, pentru teste, DSP era obligată să “se adreseze prioritar la cea mai apropiată unitate de specialitate publică sau privată, inclusă în Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare”.

ADVERTISEMENT

Dacă cea mai apropiată unitate nu avea disponibilitate, atunci DSP contacta INSP pentru a redirecționa probele.

Voiculescu a schimbat procedura

Vlad Voiculescu. fostul Ministru al Sănătății, a schimbat această procedură pe 17 martie.

Potrivit noului ordin, Direcția de Sănătate Publică era obligată să ceară efectuarea testelor la cel mai apropiat laborator, dar din rețeaua publică. În cazul în care aici nu se putea efectua testarea, se mergea la un laborator privat.

ADVERTISEMENT

Laboratoarele private, plătite cu întârziere

În vara anului trecut, mai multe laboratoare private au semnalat că nu au primit banii promiși pentru testele Real Time PCR  efectuate și amenințau că nu vor mai lucra cu statul. Asta în condițiile în care, mai mult de jumătate din solicitările venite de la DPS au fost făcute în clinici private.

Potrivit protocolului, toate laboratoarele acreditate de către Ministerul Sănătății sunt obligate de a asigura cu prioritate diagnosticul pentru pacienții din unitățile sanitare, persoanele suspecte din cadrul anchetelor epidemiologice, sau a persoanelor din grupurile de risc, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică- Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, Nelu Tătaru a promis că toți banii vor fi virați, doar că cei de la DSP au trimis târziu deconturile.

ADVERTISEMENT