News

Câți bani au pierdut românii în luna aprilie. Salariile s-au prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus

13.06.2020 | 15:51
Cati bani au pierdut romanii in luna aprilie Salariile sau prabusit din cauza pandemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Românii au pierdut foarte mulți bani în luna aprilie, pe fondul scăderii salariilor din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit statisticilor oficiale.

Câți bani au pierdut românii în luna aprilie

Din cauza pandemiei de coronavirus, românii au pierdut mulți bani în luna aprilie, arată statisticile oficiale din luna respectivă, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Astfel, salariile angajaților din țara noastră au scăzut foarte mult, pe fondul crizei cauzate de noul coronavirus.

Salariile au înregistrat scăderi cu valori cuprinse între 10 şi 28% faţă de perioada similară din 2019 în nouă sectoare de activitate. Cele mai afectate au fost salariile celor din aviație, hoteluri și restaurante, mai arată statisticile oficiale.

ADVERTISEMENT

Scăderile au dus la un salariu mediu la nivel general mai mic, acesta ajungând în aprilie la 3.200 de lei, după ce înregistrase o creștere de 2% față de luna precedentă.

Salariile au scăzut din cauza pandemiei de coronavirus

Mai mult, înainte de criza cauzată de noul coronavirus, salariul mediu creștea de la o lună la alta cu cel puțin 10% comparativ cu anul trecut.

ADVERTISEMENT

Mediafax îl dă exemplu pe Andrei, un pilot la Tarom, care a avut mai multe  probleme cu salariul, după ce compania nu a mai avut încasări. Astfel, pe lângă scăderea salariului cu 25%, pilotul a primit banii mai târziu decât data la care intrau de obicei.

„A fost o tranşă de 80% dată cu întârzieri de vreo 3 zile şi după încă o săptămâna 20% aproximativ”, a spus acesta pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Nici viitorul nu sună mai bine, întrucât specialiștii spun că ne așteaptă o creștere a șomajului, dar și o încetinire sau stopare a creșterii salariilor.

„Estimăm o creştere a procentului ratei şomajului, cât şi o încetinire şi o stopare a creşterilor salariale, iar în anumite domenii scăderi ale valorilor salariale medii pentru anumite posturi şi pentru anumite industrii care, din păcate, vor ajunge în anumite industrii la aproxiamtiv 25%, iar pentru alte industrii în jur de 10, chiar 15%”, a declarat Oana Botolan Datki, consultant resurse umane.

ADVERTISEMENT