Diaspora românească din țările UE a trimis în țară, în 2023, 3,6 miliarde de euro, reprezentând sume via transferuri bancare trimise de persoane fizice.
Românii din statele membre ale Uniunii Europene au trimis în țară, în cursul anului 2023, aproximativ 3,6 miliarde de euro, potrivit datelor oficiului de statistică comunitar, Eurostat. De precizat încă că acești bani au fost trimiși de către persoane fizice, prin transferuri bancare.
Aportul transferurilor de bani personale la produsul intern brut al României a fost de 1,1%. Raportat la PIB din România, care a fost de 1.600 miliarde de lei în 2023, ar rezulta că românii din afara țării au făcut transferuri în nume personal în valoare de 17,6 miliarde de lei, adică 3,6 miliarde de euro, potrivit termene.ro.
Pe de altă parte, potrivit Comisiei Europene care citează datele Eurostat, în 2023, fluxurile de bani trimise de rezidenții UE către țări din afara UE, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 50,9 miliarde de euro, în creștere cu 8% față de 47,0 miliarde de euro în 2022.
Afluxurile către Uniunea Europeană au totalizat 13,9 miliarde de euro, în creștere cu 4% față de 13,4 miliarde de euro în 2022. Transferurile personale constau în fluxuri de bani trimise de gospodăriile rezidente în UE către gospodăriile nerezidente.
În ultimii cinci ani, s-a observat o creștere substanțială a fluxurilor de transferuri personale de bani. Ieșirile au crescut cu 53%, în timp ce intrările au demonstrat un model de creștere mai modest, cu o creștere de doar 11%.
Ca urmare, s-a înregistrat o creștere a soldului negativ pentru Uniunea Europeană față de țările din afara blocului comunitar, care a ajuns la 37,0 miliarde de euro în 2023, potrivit biroului de statistică Eurostat.
În 2023, transferurile personale au condus la un excedent pentru nouă țări din UE, deoarece intrările au depășit ieșirile. Dintre aceste țări, patru au raportat un excedent reprezentând mai mult de 1% din produsul lor intern brut (PIB) respectiv: Croația (2,9% din PIB), Bulgaria (1,5%), Portugalia (1,3%) și România (1,1%).
În schimb, Cipru (-1,0%), Belgia (-0,7%), Franța (-0,6%), Grecia și Spania (-0,5% fiecare) au înregistrat cele mai mari deficite de transferuri personale față de restul lumii ca pondere din PIB-ul lor.