News

Câți bani avea de dat Elena Udrea statului român și ce se putea face cu ei. Exercițiu de imaginație

28.08.2019 | 14:48
Cati bani avea de dat Elena Udrea statului roman si ce se putea face cu ei Exercitiu de imaginatie
Câți bani avea Elena Udrea de plătit drept prejudiciu în gala Bute *foto: hepta.ro

ANAF a tras din greu aproape un an degeaba pentru a confisca o întreagă avere din partea fugarei Elena Udrea, cea care a fost condamnată la 6 ani de închisoare în Gala Bute și pusă în procedură de executare silită pentru recuperarea prejudiciului de peste 8 milioane lei. Recuperea acestei sume a fost plimbată însă de la Ana la caiafa pentru că nicio instituție nu și-a asumat să numească un curator fiscal care să o reprezinte pe Udrea.

De ce nu au mai fost luați banii Elenei Udrea

Astfel, cererea ANAF a fost trimisă de la o instituție la alta, iar fiecare instanță de judecată și-a declinat succesiv competența de soluționare a solicitării Fiscului. Mai mult, a existat chiar și un conflict între Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei și Tribunalul București. În iunie 2018, udrea a fost condamnată definitive în dosarul Gala Bute și a fost pusă să plătească despăgubiri de 8.116.800 lei către Autoritatea Națională pentru Turism, plus confiscarea de la ea a unei sume de 991.443 lei.

După trei luni, Fiscul a cerut Judecătoriei Sectorului 4 București să numească un curator fiscal, întrucât Elena Udrea era în Costa Rica ș era dată în urmărire general. Judecătoria și-a declinat însă competența și a trimis dosarul în noiembrie la Tribunalul București – Secția a II-a de contencios administrative și fiscal. La rândul său, Tribunalul a decis în decembrie 2018 să scoată cauza de pe rol și a repartizat-o Secției a V-a civilă a Tribunalului. De aici cererea avea să se întoarcă chiar la Judecătorie. Astfel, Curtea de Apel București a fost chemată să soluționeze conflictul. Nu a mai fost însă cazul pentru un curator fiscal, pentru că Elena Udrea s-a întors în țară după decizia privind completurile de 5 judecători considerate nelegale și a cerut anularea condamnării din dosarul Gala Bute, reamintesc cei de la profit.ro.

Câți bani avea Elena Udrea de plătit drept prejudiciu în gala Bute
Câți bani avea Elena Udrea de plătit drept prejudiciu în gala Bute *foto: hepta.ro

Ce se putea face din banii confiscați de la Elena Udrea

Așadar, cum va mai dura ceva până când statul român va putea vedea înapoi banii de la Elena Udrea, putem să facem măcar un exercițiu de imaginație cu privire la ce s-ar fi putut plăti din prejudiciul fostului ministru al Turismului. Astfel, din cele peste 8,1 milioane de lei, se puteau plăti nu mai puțin de 7,380 de pensii minime, în valoarea de 1.100 de lei.

În contextul în care absenteismul în cadrul școlilor din România este unul destul de mare iar sărăcia este unul dintre motive, atunci ar fi interesant de făcut un calcul cu privire la nevoile unui elev român. Așadar, din banii pe care îi constituia prejudiciul Elenei Udrea, se puteau cumpăra nu mai puțin de 135.280 de ghiozdane, la un preț de 60 de lei pe rucsac. Totodată, puteau fi cumpărate peste 1,8 milioane de caiete pentru elevii din România, la un preț de 4,5 lei caietul, după cum este vândut într-unul dintre cei mai mari retaileri din România.

Nu în ultimul rând, reamintim că Bucureștiul este „victima” unui infringement din cauza poluării. Din banii pe care statul putea să îi confiște de la Elena Udrea, se puteau cumpăra cel puțin trei autobuze electrice! Astfel, primăria Cluj-Napoca a cumpărat 11 astfel de autobuze anul trecut, pe 26,1 milioane de lei, un preț de 2,3 milioane per bucată. Deci măcar trei autobuze puteau fi cumpărate din prejudicial care ar fi putut fi recuperate de la Udrea.