News

Câți bani câștigă angajații Guvernului! Executivul, buget de sute de milioane de lei

23.02.2021 | 16:36
Cati bani castiga angajatii Guvernului Executivul buget de sute de milioane de lei
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câți bani câștigă angajații Guvernului, indiferent de funcția pe care aceștia o au. Fie că vorbim de postul de premier ocupat de Florin Cîțu sau de cel de șofer al Palatului Victoria, vă prezentăm întreaga grilă de salarizare a Executivului. 

Discutăm despre bani serioși care merg lunar către plata acestor salarii, despre un buget aparte pentru aparatul de guvernare. Culmea, chiar premierul Florin Cîţu a transmis că sporurile angajaților din sistemul de stat s-au dublat în ultimii patru ani.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform statisticilor oficiale, anul trecut, cheltuielile de personal au fost de 110 miliarde lei, dintre care aproape o treime au reprezentat sporuri.

Câți bani câștigă angajații Guvernului condus de Florin Cîțu

Florin Cîțu a fost contrazis chiar de ministrul Muncii, Raluca Turcan care a ținut să transmită că sunt și angajați din sistemul public unde oamenii nu primesc salarii mai mari față de cât muncesc.

ADVERTISEMENT

„Întâlnirea de astăzi a mai demontat un mit pe care vreau să-l comunic public, şi anume că în sistemul public nu se munceşte şi că sunt salarii care sunt supradimensionate în raport cu munca depusă.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Aceasta este o generalizare care nu îşi are rostul, pentru că în Casa de Pensii, în Agenţia de Inspecţii şi Plăţi am văzut o structură de personal cu mult subdimensionată faţă de atribuţiile pe care le au”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Pornind de la funcțiile politice și până la cele care se ocupă de îngrijirea clădirii sau curățenie, nu puține sunt remunerate cu bani mulți la Palatul Victoria. Există, într-adevăr, și câteva sporuri, indiferent de munca prestată.

Câți bani încasează premierul României

Concret, dacă ne raportăm la banii pe care îi câștigă Florin Cîțu atunci trebuie să știți că acesta primește în fiecare lună 23.920 de lei. Atenție, nu rămâne cu toți acești bani. Din întreaga sumă, șeful Executivului plătește dările la stat, banii fiind sub formă brută, nu net.

ADVERTISEMENT

Un viceprim-ministru are un salariu aproape asemănător. Câștigă doar cu câțiva lei mai puțin, și anume, 22.256, de asemenea, suma fiind brută.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Urmează o altă categorie de personal la Palatul Victoria, una în care regăsim mai multe funcții plătite la fel. 16.640 de lei primesc consilierii de stat, secretarii de stat și directorii de cabinet cu rang de secretar de stat.

Aceeași sumă o încasează și secretarul general adjunct al Guvernului. Șeful său direct, adică secretarul general
al Executivului este remunerat ceva mai bine, cu 21.840 de lei brut.

Ce bani primesc salariații de la Palatul Victoria

Un șef de cancelarie cu rang de ministru ia și el 21.840, în timp ce un subsecretar de stat primește 14.560. Aici se termină demnitarii plătiți la Palatul Victoria. Funcțiile publice sunt însă mai multe. Un director general II poate să aibă pe fluturașul de salarizare sub formă brută, între 14.903 și 18.628 lei.

Funcția are parte și de un spor pentru condiții vătămătoare, un spor care ajunge la 1858 de lei. Un director general adjunct II primește 13.980. Și el are parte de același spor, calculat însă la 1712 lei.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Un director simplu și un director adjunct în Guvern pot să ajungă până la maximum 18.527 lei, respectiv 13.110. Totodată, un șef serviciu și un șef de birou pot încasa maximum 16.018, respectiv 12.378. Și aceste funcții au parte de spor de condiții vătămătoare.

Urmează în grila de salarizare funcția de inspector guvernamental II, una plătită cu cel mult 11.314 lei. În tot acest timp, un manager public superior poate să ia 11.711 lei, iar un auditor superior, 11.047.

Cât câștigă consilierii, referenții și șoferii de la Palatul Victoria

Dacă ne raportăm la consiliere, atunci trebuie să știți că un consilier superior, consilier juridic superior, expert superior ar putea câștiga un maximum de 12.546 lei, dar nu mai puțin de 7976.  Un consilier principal pe aceleași teme ajunge la 8786 lei.

Bani frumoși câștigă și un consilier achiziții publice superior. Cei încadrați în această funcție pot câștiga până la 9908 lei. Ceva mai puțin ia un referent superior, acesta fiind remunerat doar cu 5143 lei.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Dacă vorbim despre personalul contractual, atunci un director general încasează brut 13.942 lei. Un șef serviciu ajunge și la 12.419, în timp ce un consilier IA, expert IA ar putea să primească și 10.771 lei.

Un consilier debutant nu are parte de bani foarte mulți, acesta primind maximum 6581 lei, sumă din care îi sunt oprite impozitele. Tot cam pe acolo este plătit și un referent IA, cu 6174 lei.

De asemenea, un șofer principal încasează la Palatul Victoria suma brută de 5659. Are parte și de un spor de condiții vătămătoare de 738 lei.

Ce sporuri sau beneficii au angajații Guvernului

Interesant este că funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului pentru care Secretariatul General al Guvernului are calitatea de angajator beneficiază de indemnizația de hrană în cuantum
de 346,66 lei/lună, brut, pentru un program normal de lucru.

Personalul care desfășoară activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 50%. De asemenea, personalul care deține titlul științific de doctor poate beneficia, în condițiile legii, de o indemnizație lunară în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi
personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care încadrează structuri
speciale din Aparatul de lucru al Guvernului, și pentru care SGG are calitatea de angajator, beneficiază de
majorarea salariului de bază cu 10%.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii, între orele 22,00
şi 6,00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de
25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Totodată, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică numite sau funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică, altele decât miniştrii şi asimilaţii acestora, precum şi înalţii funcţionari publici beneficiază lunar de o deplasare dus-întors între municipiul Bucureşti şi localitatea în care îşi au domiciliul, cu orice mijloc de transport.

ADVERTISEMENT