News

Câți bani câștigă de la stat rectorul Academiei SRI, coordonatorul lucrării de doctorat a lui Bode, cu citate din Wikipedia

Adrian Ivan, coordonatorul lucrării de doctorat a ministrului Lucian Bode, este profesor la UBB și rectorul Academiei SRI
24.10.2022 | 09:33
Cati bani castiga de la stat rectorul Academiei SRI coordonatorul lucrarii de doctorat a lui Bode cu citate din Wikipedia
UBB urmează să se pronunțe asupra originalității tezei de doctor a lui Lucian Bode. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul de interne, Lucian Bode, acuzat de cei din USR că și-a plagiat lucrarea de doctorat cu citate din Wikipedia, și-a dobândit titlul de doctor sub coordonarea rectorului Academiei SRI, care este și profesor la UBB și că cărei soție conduce o instituție din subordinea MAI.

Venituri anuale de peste 375.000 de lei

Actualul ministru de interne, Lucian Bode, și-a luat doctoratul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca după șapte ani de studiu, între 2011 și 2018. Coordonatorul său de doctorat a fost profesorul Adrian Liviu Ivan, profesor la UBB începând din 2008, care din anul 2017 este și Rector/Comandant al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu” din București, în fapt Academia SRI.

ADVERTISEMENT

Acesta are o lungă carieră academică, începută la UBB cu o licență în istorie, urmată apoi de un an de studii aprofundate în Istorie Contemporană și Relații Internaționale la aceeași universitate, apoi alți patru ani de studii la Institutul European al Universității din Geneva pentru ca în 2003 să obțină titlul de doctor la UBB. Din 2010 acesta este profesor asociat și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din 2016.

Potrivit declarației de avere de anul acesta, Adrian Ivan a încasat anul trecut peste 375.000 de lei, adică peste 75.000 de euro. Astfel, de la Academia SRI acesta a încasat un salariu anula de 200.432 de lei, ceva mai mult decât cei 128.610 lei pe care i-a încasat de la UBB, acolo unde conduce școala doctorală a universității. Pe lângă cele două salarii acesta a mai încasat alți 38.331 de lei de la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, 3422 de lei de la Alexandru Ioan Cuza din Iași, 4804 lei de la SNSPA, unde a participat în comisii de doctorat și alți 1.170 de lei de la Universitatea Națională de Apărare. În total, acesta a ajuns la un venit anual de 376.769 de lei, adică 31.397 de lei, echivalentul a peste șase mii de euro lunar.

ADVERTISEMENT
Adrian Ivan declaratie de avere
Adrian Ivan, declarație de avere

Soția acestuia, Paula Vasilica, este șefa Serviciului Arhivelor Naționale Cluj-Napoca, instituție aflată în subordinea MAI, unde a avut un salariu de 86.347 de lei, plus două mii de lei, salariu de la UBB. Potrivit declarației de interese a acesteia, e implicată în trei proiecte finanțate de către Comisia Europeană, două pentru UBB și unul pentru Academia SRI, proiecte a căror valoare totală nu depășește 100.000 de euro.

Cei doi mai dețin un apartament și o casă de locuit în Cluj-Napoca, plus o casă de vacanță în județul Cluj cu un teren de peste trei mii de metri pătrați. Au două autoturisme, o Dacia Logan din 2006 și un Audi A6, fabricat în 2015, plus ceasuri și tablouri în valoare de 6.500 de euro. Potrivit declarației de avere, Adrian Ivan își ține toate economiile în euro, având șase conturi la Banca Transilvania, cu depozite totale în valoare de 71.000 de euro. În anul 2010 acesta a contractat un credit de 43.000 de euro, scadent în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode și acuzațiile de plagiat

Adrian Ivan a fost numit la conducerea Academiei SRI de către actualul director al SRI, Eduard Hellvig, și el un absolvent al UBB. Numirea acestuia la conducerea Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu” a fost văzută ca un pas spre reformarea acestei instituții, puternic lovită de scandalul plagiatelor după ce mai multe titluri de doctor obținute până în 2016 au fost retrase după ce au fost verificate pentru plagiat.

Jurnalista Emilia Șercan scria zilele trecute despre mandatul de reformare a școlii doctorale primit de la SRI prin această numire în contextul în care UBB a anunțat că va verifica teza ministrului Bode pentru acuzațiile de plagiat. „Motivul pentru care decizia UBB este importantă e pentru că teza lui Bode a fost susținută în 2018, când în spațiul public se discuta deja de ani de zile despre plagiat, impostură, calitatea tezelor, iar coordonatorul lui dr. Bode, Adrian Ivan, fusese mandatat de SRI să reformeze școala sa doctorală atunci când a preluat mandatul de rector”, a scris pe Facebook Emilia Șercan, care sublinia că totuși plagiatul într-o teză de doctorat e doar unul dintre aspectele ce trebuie avute în vedere, „iar dacă singura grijă a unei școli doctorale e să nu aibă teze plagiate, asta va însemna, pe termen lung, falimentul studiilor doctorale și, parțial, al cercetării din România”.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni USR a susținut într-un comunicat de presă că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar verificarea lucrării arată că lucrarea acestuia cuprinde paragrafe traduse și copiate cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.

„Teza de doctorat a lui Bode, care pompos își propune să ofere soluții pentru crizele energetice, este un penibil referat de clasa a VIII-a. Cel mult. Orice elev s-ar simți penibil să vină la școală cu o asemenea lucrare: copiată de pe Wikipedia. Chiar și concluziile sunt copiate de pe Wikipedia. Repet: soluțiile oferite de doctorul Lucian Bode, în lucrarea coordonată de rectorul de la Academia SRI, privind securitatea energetică, sunt copiate de pe rețeaua Wikipedia”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea, inițiatorul efortului celor de la USR care au copiat de mână teza de doctorat a lui Lucian Bode aflată la Biblioteca Națională.

Liderul USR a precizat și că pe tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele, iar multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. „Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare – anume a indica ce e preluat – e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise”, a mai spus Cristian Ghinea, care a subliniat că prin acest lucru s-a încercat doar scăderea gradului de similitudine din softurile anti-plagiat.

Ministrul Lucian Bode a respins luni acuzațiile aduse, susținând că teza acestuia „nu e contestată de nici o voce academică”, declarând în Parlament, în timpul dezbaterii moțiunii simple la adresa sa că lucrarea „a parcurs toate etapele, raportul de similitudine UBB și CNADTCU din 2018 arată foarte clar că lucrarea nu conține preluări neautorizate”.

USR a făcut publică teza de doctorat a lui Lucian Bode, teză care poate fi consultată aici, dar și analiza realizată de cei de la USR, care poate fi consultată aici.

ADVERTISEMENT