Este sezonul în care mulți ospătari preferă să lucreze pe litoral, deoarece aici pot câștiga mai bine. De asemenea, bacșișul este mai mare decât de obicei, căci clienții restaurantelor de la mare sunt, parcă, mai darnici. Cât poate face un chelner în ”cea mai bună seară”?
Ospătarii restaurantelor de la mare sunt în general tineri care vor să aibă un loc de muncă sezonier, dar îmbinat și cu plăcutul, adică se bucură de priveliștea frumoasă a plajelor și a Mării Negre, în timp ce își servesc clienții sau imediat după ce își încheie serviciul.
În restaurantele, terasele și barurile de pe litoral vin turiști cu dare de mână. Generozitatea poate fi și mai mare dacă observă: calitatea mâncării, curățenia locului, priveliștea la care au acces, produsele gratis care li se oferă, precum apa, sau dacă sunt tratați cu un respect aparte de către chelneri.
Comunicarea dintre ospătar și client este foarte importantă. Acesta din urmă poate fi înduplecat să lase un bacșiș dacă vede o atitudine pozitivă a chelnerului față de el. În plus, sunt persoane care pot omite gustul neplăcut al unui preparat, dacă sunt întâmpinate cu dragoste.
De la începutul sezonului estival și până în prezent s-a constatat că românii cu venituri mai puține sunt mai darnici decât cei care lasă de înțeles că au un portofel gros, a dezvăluit Mădălin Ivanciu, unul dintre ospătarii care lucrează la mare.
Bacșișul cel mai mare pe care l-a făcut Mădălin într-o seară a fost de 550 de lei.”Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mai mari. O seară cea mai bună ajung la 550 de lei”, a declarat Mădălin Ivanciu, de profesie ospătar, potrivit Știrile Protv.
Adesea, bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației, care poate fi influențată în principal de gust. ”Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, spune un client al unui restaurant de pe litoral. De altfel, la final de zi, din bacșișul făcut de un ospătar se scade și impozitul, restul fiind împărțit.
Și cei care lucrează pe plajă pot avea parte de bacșiș. ”Mai ales joi vineri sâmbăta, duminică când sunt zile cum e acum în vârf de sezon cererea e foarte mare în primele rânduri și lumea de obicei preferă să reserve și le mai lasă un 5 lei, 10”, a spus și Răzvan Chițan, manager de plajă din Mamaia.
Potrivit statisticilor, în țările din Europa, printre care și în România, clienții lasă în medie 10% din totalul notei de plată. În țări ca Norvegia, Polonia, Austria sau Serbia s-a observat chiar și 15-20% din valoarea consumației. La polul opus, în Danemarca sau Moldova nu se lasă deloc bacșiș.