News

Câți bani câștigă din înmormântări firma aflată în subordinea Patriarhului Daniel. Afacerea a explodat în pandemie

Firma „Chivotul Mare SRL”, specializată în afaceri cu pompe funebre, aparține Arhiepiscopiei Bucureștilor, condusă de Preafericitul Daniel.
05.10.2022 | 09:33
Cati bani castiga din inmormantari firma aflata in subordinea Patriarhului Daniel Afacerea a explodat in pandemie
Patriarhia Română condusă de ÎPS Daniel deține propria firmă de pompe funebre / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Basilica.ro, Chivotul Mare SRL
ADVERTISEMENT

„Chivotul Mare SRL” a fost înființată în 2009, de Arhiepiscopia Bucureștilor, obiectul principal de activitate fiind cel al construcțiilor. În februarie 2007, Patriarhul Daniel pusese, simbolic, piatra de temelie a catedralei Mânturii Neamului, iar la vremea respectivă erau planuri ca firme ale Bisericii Ortodoxe Române să ridice lăcașul de cult.

Patriarhul Daniel a participat la ședința în care s-a schimbat domeniul de activitate al firmei

Ulterior, s-a organizat o licitație pentru proiectul construirii Catedralei Neamului, aceasta fiind câștigată de firma băcăuană „Vanel Exim”. Pentru că firma Arhiepiscopiei Bucureștilor rămăsese fără obiectul de activitate principal, s-a luat decizia ca societatea „Chivotul Mare SRL” să se orienteze spre activitățile de pompe funebre.

ADVERTISEMENT

Conform Monitorului Oficial, decizia a fost luată pe 12 octombrie 2009, într-o ședință la care a participat și Patriarhul Daniel, în a cărui subordine se află și Arhiepiscopia Bucureștilor, cu toate activitățile sale, inclusiv cele ale societăților comerciale. Pe lângă schimbarea domeniului de activitate, s-a decis și înființarea unui punct de lucru în București.

“În urma dezbaterilor, Adunarea Generală a Asociatului Unic al SC Chivotul Mare SRL hotărăște următoarele: 1.Aprobă înființarea unui punct de lucru în București, str. Intrarea Miron Cristea nr 1, corp A, Sector 4, unde SC Chivotul Mare SRL va desfășura activități de pompe funebre și similare. 2. Aprobă autorizarea Cod CAEN 9603-activități de pompe funebre și similare pentru punctul de lucru”,  se arăta în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

La început, afacerea cu pompe funebre nu a fost profitabilă. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, „Chivotul Mare SRL” a înregistrat o pierdere netă de 107.727 de lei în 2011 și una de 151.624 de lei în 2012. Ulterior, firma Arhiepiscopiei Bucureștilor a obținut mereu profit: 8.256 lei (în 2013), 87.281 (în 2014), 125.296 lei (în 2015), 114.397 lei (în 2016), 144.340 lei (în 2017), 167.682 lei (în 2018) și 86.915 lei (în 2019).

Cel mai ieftin sicriu costă 850 de lei

În această perioadă, între 2011 și 2019, profitul net total realizat de „Chivotul Mare SRL” a fost de 734.167 lei. Apoi a venit pandemia, a crescut numărul deceselor, iar afacerea cu pompe funebre a prosperat. Astfel, în 2020, primul an al pandemiei de coronavirus, firma a bifat un profit net de 474.675 lei, cel mai mare de la înființarea sa.

ADVERTISEMENT

Ultimele rezultate de la Ministerul de Finanțe, valabile pentru 2021, arată că al doilea an al pandemiei a fost și mai bun pentru „Chivotul Mare SRL”, care a înregistrat un profit net de 1.016.649 lei, de peste două ori mai mare decât cel din 2020. Și cifra de afaceri a crescut spectaculos în 2021, fiind de 3.003.322 lei, față de 1.600.744 de lei în 2020. Firma are și un site propriu, unde sunt prezentate ofertele: „sicrie sociale începând de la 850 lei, sicrie standard cu prețuri de la 1.300 lei, sicrie fag/stejar de la 1.900 lei, transport București și zone limitrofe de la 600 lei”.

În 2015, „Chivotul Mare SRL” a încercat să-și extindă afacerile și în județul Prahova. Lucrul acesta este posibil pentru că Arhiepiscopia Bucureștilor deține jurisdicție canonică și peste bisericile din județele Ilfov și Prahova. Firma și-a înființat două puncte de lucru la bisericile Sfântul Ilie și Sinaia 2 din Sinaia, dar a neglijat să obțină avizele necesare desfășurării unei activități comerciale.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel a prins gustul afacerilor pe vremea când era mitropolit

Acestea trebuiau să fie eliberate de Primăria Sinaia, care a emis un comunicat legat de această situație. „Ca urmare a instalării unor materiale publicitare, respectiv bannere, ce anunță deschiderea unor puncte de lucru ale SC CHIVOTUL MARE SRL în incinta capelelor din curtea Bisericii Sfântul Ilie și cea a Bisericii Sinaia 2 din cartierul Platou, Primăria orașului Sinaia informează că nu a dat nici un aviz de amplasare pentru aceste materiale”, se arată în comunicatul consultat de FANATIK.

“Mai mult decât atât, construirea capelei de la Biserica Sfântul Ilie, finanțată integral de la bugetul local al orașului, s-a făcut ca urmare a solicitărilor din partea locuitorilor din acest cartier și nu are ca scop deservirea unor sedii pentru societăți comerciale sau punct de lucru pentru activități comerciale.”, au mai comunicat autoritățile din Sinaia.

Patriarhul Daniel a demonstrat că are succes în afaceri încă de pe vremea când era mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Sub conducerea sa, Mitropolia a investit într-un holding media, a cumpărat fabrici de cherestea, a făcut tranzacții cu terenuri, a creat o agenție de turism ecumenic, a deschis brutării și a investit în afaceri cu vin.

 

ADVERTISEMENT