Alegeri 2024

Câţi bani câştigă lunar, cu adevărat, un europarlamentar român la Bruxelles. Dezvăluirile lui Cristian Terheş

Europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit public despre salariul său. Cu toate acestea, un europarlamentar are foarte multe cheltuieli, pentru că viața la Bruxelles e scumpă.
04.06.2024 | 22:22
Cati bani castiga lunar cu adevarat un europarlamentar roman la Bruxelles Dezvaluirile lui Cristian Terhes
Cristian Terheş a dezvăluit la "Sport şi Politică" suma lunară pe care o încasează un europarlamentar Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invitat în emisiunea lui Horia Ivanovici, Sport și Politică, europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit fără perdea despre salariul pe care-l primește la Bruxelles. Cristian Terheș este considerat unul dintre cei mai vocali europarlamentari.

Câţi bani câştigă lunar, cu adevărat, un europarlamentar român la Bruxelles

În vârstă de 45 de ani, Cristian Terheș deschide lista AUR la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. ”Avem europarlamentari, n-au avut o luare de cuvânt. O rușine! Cinci ani de zile, nu vreau să vă dau nume, că am toată lista. Care sunt avantajele, cât primiți pe lună? E ceva secret?”, a întrebat Horia Ivanovici.

ADVERTISEMENT

Fără să stea prea mult pe gânduri, europarlamentarul a transmis că indemnizația e undeva la 7.500 de euro pe lună, însă ar trebui luate în calcul mai multe aspecte, cum ar fi cheltuielile enorme pe care un europarlamentar le are.

”Indemnizația e la 7.500 de euro. Apoi ai diurna, dacă ești în ziua respectivă, 320 de euro pe zi. Dacă ești fizic în Parlament și semnezi fizic condica. Mă scoate din minți, biroul meu e în partea opusă a Parlamentului, când ajungi acolo la omul cu condica e închis.

ADVERTISEMENT

Te întorci să lucrezi, te apucă seara. În pandemie au fost unii care veneau în Parlament, semnau condica și plecau”, a completat Cristian Terheș. ”Aveți indemnizație, vreau să vadă oamenii că sunteți un om onest. Vreau transparență.

Nu e ușor, măcar să fiu corect cu oamenii. De aia pun toate întrebările ăstea, avem o grămadă de invitați. Vreau să știe lumea, uite eu atâta câștig. Pentru câștigul ăsta eu fac asta”, a replicat Horia Ivanovici, gazda emisiunii Sport și Politică.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, lucru subliniat de europarlamentarul Cristian Terheș, pentru a beneficia de aceste sume, orice eurodeputat trebuie să aibă activitate. În realitatea activitatea ar consta în semnatul condicii. Asta, pentru că foarte mulți europarlamentari nu se obosesc să preia cuvântul și preferă să-și încaseze liniștiți banii europeni.

Ce cheltuieli au europarlamentarii români de la Bruxelles?

”Ca să-ți intre sumele respective, trebuie să ai activitate. Din diurnă tu își plătești hotel, mâncare, dacă-ți ajung. E o absurditate, următoarea situație. Trei săptămâni muncești la Bruxelles, după care o săptămână te muți în Strasbourg, în Franța.

ADVERTISEMENT

E oraș mic, nu găsești cazare, sunt situații când hotelul te costă pe zi cu tot cu mâncarea, mai mult decât diurna. E problema ta unde stai, ce mănânci. Prețul la mâncare în Parlament, nu e ca în România unde mănânci o friptură cu doi lei. E 30-40 de euro, minim.

Depinde ce vrea să-și ia fiecare. Nu-i cu nimic deosebit că ieși din oraș. Ce se mai decontează e prețul transportului, din Bruxelles acasă și înapoi, e acoperit de Parlament. Dar poți să ai vizite cum suntem noi, vastă comunitate românească în diaspora. Acolo ai o limită, ca să-ți fie decontați. Îți rămâne indemnizația”, a explicat Cristian Terheș.

Câţi bani câştigă lunar, cu adevărat, un europarlamentar român la Bruxelles. Dezvăluirile lui Cristian Terheş

Comandat de Partidul National Conservator Roman – Alianta AUR CMF 41240006

ADVERTISEMENT