News

Câţi bani câştigă lunar Patriarhul Daniel ca şef al BOR! Cum a ajuns să ocupe cea mai înaltă funcţie a bisericii

Câţi bani câştigă lunar Patriarhul Daniel ca şef al BOR şi cum a ajuns să ocupe această funcţie
22.07.2021 | 12:05
Cati bani castiga lunar Patriarhul Daniel ca sef al BOR Cum a ajuns sa ocupe cea mai inalta functie a bisericii
Patriarhul Daniel încasează o sumă impresionantă în fiecare lună. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este un privilegiat din punct de vedere financiar. Acesta încasează în fiecare lună o sumă frumoasă, o sumă care îl scuteşte de grija zilei de mâine. Ajuns la 70 de ani, Înaltul Prelat a fost ales în cea mai înaltă funcţie de către Colegiul Electoral Bisericesc în data de 12 septembrie 2007. De atunci a agonisit bani importanţi, deşi nu există o declaraţie de avere exactă.

Cu toate acestea, dacă ne raportăm numai la banii pe care îi primeşte lunar ca salariu trebuie să ştiţi că încă de anul trecut, acesta încasează suma de 23.920 lei pe lună. Se întâmplă lucrul acesta, după ce guvernarea anterioară a decis să crească salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Câţi bani câştigă lunar Patriarhul Daniel ca şef al Bisericii Ordotoxe Române!

Presa a notat de-a lungul timpului că în anul 2018, salariul Patriarhului Daniel era de 16.600 de lei, salariu egal cu cel al președintelui Senatului României. Acum, lucrurile s-au schimbat și Preafericitul Daniel a sărit de 200 de milioane vechi lunar şi primeşte peste 5 mii de euro.

Părintele nu este impresionat de banii pe care îi ia şi a ţinut chiar şi o predică despre ce înseamnă să fii bogat. A făcut-o în prima duminică din postul Crăciunului din anul 2018 şi discursul său s-a viralizat destul de repede după ce a explicat că avuția nu trebuie să reprezinte un scop în sine al vieții.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Preafericitul Daniel a ţinut să precizeze că bogăția sau sărăcia te pot îndepărta sau apropia de Dumnezeu și de semeni. „Bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni.

El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc.

ADVERTISEMENT

Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, le-a spus Patriarhul Daniel credincioșilor.

Cum a ajuns să conducă BOR

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. A fost al treilea copil al familiei şi şcoala primară a urmat-o în satul natal. A plecat apoi într-o localitate vecină pentru gumnaziu şi la Buziaş unde a frecventat cursurile liceale.

ADVERTISEMENT

După absolvirea examenului de bacalaureat s-a înscris ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Aici şi-a luat licenţa, însă doctoratul l-a început în Bucureşti, la Institutul Teologic. Şi-a continuat în cele din urmă studiile în străinătate.

A mers doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg, Franța și alți doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică din Germania.

În 1979 și-a susținut teza de doctorat în Franța și a primit calificativul maxim. A devenit astfel doctor în teologie. Un an mai târziu a mers ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția pentru ca în 1987 să intre în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie.

La puţin timp după Revoluţie, mai exact în 12 februarie 1990 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, iar în 4 martie 1990 este hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană. În 7 iunie 1990a a fost înscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar în 1 iulie 1990 a devenit întronizat.

Din această funcţie, în 12 septembrie 2007 a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În 30 septembrie 2007 a fost întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

ADVERTISEMENT