News

Câți bani câștigă lunar responsabilii cu “frigul” în București. Șefii Termoenergetica și ELCEN, salarii generoase de la municipalitate

La mijlocul anului 2021, Nicușor Dan a schimbat conducerea companiilor Termoenergetica și ELCEN, cele care trebue să asigure căldura în București. Problemele nu s-au rezolvat, dar noii șefi au fost recompensați generos.
07.07.2022 | 09:03
Cati bani castiga lunar responsabilii cu frigul in Bucuresti Sefii Termoenergetica si ELCEN salarii generoase de la municipalitate
Claudiu Ionut Crețu-Sârbu (Termoenergetica) și Adrian Tudora (ELCEN) au primit mandat de la Nicușor Dan s rezolve problemele cu termoficarea / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Capitala se confruntă cu cea mai gravă criză în sistemul de termoficare din ultimii 30 de ani, pe care nimeni nu și-o asumă. Primarul Nicușor Dan dă vina pe greaua moștenire și pe războiul din Ucraina în timp ce bucureștenii continuă să se plângă de lipsa apei calde. Singurul mesaj clar al autorităților locale este că trebuie să ne pregătim pentru o nouă iarnă grea. Poate cea mai grea.

Termoenergetica, datorii de aproape un miliard de lei

Între timp, Compania Municipală Termoenergetica București SA (furnizare) și Electrocentrale București SA (producție a energiei termice) continuă să acumuleze datorii, în ciuda faptului că, în 2021, conducerea acestora s-a schimbat. Noii directori executivi au fost aduși cu misiunea de a găsi soluții pentru redresarea situației, iar pentru asta au asigurate salarii generoase de la municipalitate.

ADVERTISEMENT

Claudiu Ionuț Crețu-Sârbu a fost numit director general la Termoenergetica în iunie 2021, iar la instalare a declarat că ”sunt necesare acțiuni urgente pentru reabilitarea acestui sistem aflat, în prezent, într-o situație dramatică”. Crețu-Sârbu a anunțat că este nevoie de o nouă viziune și de o ”abordare eficientă” a sistemului, în integralitatea sa.

În 2021, datoriile Termoenergetica au crescut de la 592,2 milioane lei la 972,4 milioane lei, iar pierderea anuală a ajuns la 240,9 milioane lei (față de 134,7 milioane, anul trecut). Și cifra de afaceri a crescut de la 1,25 milioane lei la 1,43 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Șeful companiei municipale a lucrat la toate firmele de termoficare din București

Anul trecut, Claudiu Ionuț Crețu-Sârbu a câștigat 90.906 lei în funcția de director general la Termoenergetica și 55.000 de lei de la Elcen, unde a fost administrator special, în prima jumătate a anului. În medie, Claudiu Ionuț Crețu Sârbu a avut un venit lunar de aproximativ 12.150 de lei. Și soția lui Crețu-Sârbu lucrează la ELCEN, de unde a câștigat, în 2021, suma de 80.000 de lei.

Claudiu Ionuț Crețu-Sârbu a lucrat ca ofițer de protecție intrenă și antifraudă la Direcția Generală Pașapoarte a Ministrului Afacerilor Interne, fiind detașat la ANAF. Ulterior, el a devenit director general adjunct la RADET (companie a cărei activitate a fost preluată de Termoenergetica, în 2019) , după care a devenit administrator special la Electrocentrale București (ELCEN).

ADVERTISEMENT

După plecarea lui Crețu Sârbu de la ELCEN, în locul acestuia a venit Adrian Tudora, care a preluat postul de administrator special, tot cu ambiții mari.

Administratorul ELCEN a câștigat 10.000 de lei pe lună, în 2021

”Din această poziție, Adrian Tudora va avea ca prioritate îndeplinirea viziunii actuale a companiei: de a se dezvolta în cadrul unui sistem centralizat de încălzire integrat, eficient și performant, capabil să asigure un serviciu public de calitate în care oamenii să aibă încredere și care să confere siguranță energetică, competivitate și sustenabilitate pe termen lung”, se arăta în comunicatul emis de ELCEN, în iulie 2021.

ADVERTISEMENT

Sub conducerea lui Tudora, datoriile ELCEN au crescut de la 1,52 la 2,03 milioane lei, însă a crescut și profitul (412,9 milioane, față de 358,7 milioane lei, în 2020), precum și cifra de afaceri (2,68 milioane, față de 1,67 milioane lei, în 2020).

Adrian Tudora a fost recompensat, anul trecut, cu 63.463 lei ca director de dezvoltare și implementare proiecte la ELCEN, cu 53.766 ca administrator special la Ministerul Energiei și cu 1.374 lei, tot ca administrator special, la Romgaz. Media lunară a câștigurilor pentru Tudora a fost de 9.800 de lei. Soția șefului de la ELCEN este șef serviciu la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, unde a câștigat, de-a lungul anului, 101.770 lei

Bucureștiul are nevoie de 1,4 miliarde de euro să rezolve problemele cu apa caldă și căldura

În acest moment, peste 4.600 de blocuri din București nu au apă caldă sau nu primesc o primesc în parametrii, iar pierderile în rețea sunt de circa 37%, din cauza stării deficitare a sistemului de termoficare. În 2021 au fost schimbați circa 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare, iar Nicușor Dan speră ca în acest an să mai schimbe circa 30-35 kilometri.

În total, rețeaua termică primară și secundară însumează aproximativ 4.000 de kilometri, din care 3.235 kilometri au o vechime mai mare de 10 ani. Modernizarea rețelei costă 1,4 miliarde euro, conform unui bilanț energetic supus aprobării Consiliului General, în decembrie 2021.

ADVERTISEMENT