Numeroasele cutremure produse în decursul acestui an le dau serioase bătăi de cap specialiștilor de la Institutul de Fizică a Pământului, care se tem că țara noastră ar putea fi lovită în curând de un nou seism ca în 1977. Totodată, cei mai curioși dintre români s-au întrebat pe rețelele de socializare câți bani câștigă un inginer al INFP, iar FANATIK a aflat răspunsul.
Speriate de cutremurul care a făcut ravagii în urmă cu mai bine de 40 de ani, autoritățile române au decis la acea vreme înființarea Centrului pentru Fizica Pământului (CFP), prin comasarea Departamentului de Seismologie din cadrul Institutului de Geologie şi Geofizică a României cu laboratorul de Geodinamică din cadrul Academiei Române. Devenită între timp INFP, instituția încearcă să atragă cei mai buni specialiști în domeniu, propunându-le salarii cât se poate de competitive, ce depășesc pragul de 1.000 de euro pe lună.
Cu toate acestea, Institutul s-a confruntat în ultimii ani cu un interes scăzut din partea tinerilor români, care preferă să se îndrepte spre cu totul alte zone de studiu. În aceste condiții, reprezentanții INFP au recurs la interviuri cu diverși candidați din Japonia, Germania, sau Statele Unite ale Americii.
Aflată sub Coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, instituția a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase resurse finaciare provenite mai ales din fonduri europene. În 2014, la Măgurele, a fost construit un complex uriaş de clădiri şi laboratoare, pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi.
Cea mai mare realizare a fost Laserul de la Măgurele, sau European Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), de o putere impresionantă, 20 de PW, echivalentul a 100.000 de miliarde de becuri de 100 de waţi. Acesta a fost contruit în cadrul unui amplu proiect european și funcționează din anul 2018.