News

Câți bani câștigă lunar un inginer la Institutul de Fizică a Pământului (INFP). Salariul depășește 5000 de lei

03.10.2019 | 16:33
Câți bani câștigă lunar un inginer la Institutul de Fizică a Pământului (INFP). Salariul depășește 5000 de lei
Inginerii de la INFP câștigă cel puțin 1.000 de euro pe lună. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Numeroasele cutremure produse în decursul acestui an le dau serioase bătăi de cap specialiștilor de la Institutul de Fizică a Pământului, care se tem că țara noastră ar putea fi lovită în curând de un nou seism ca în 1977. Totodată, cei mai curioși dintre români s-au întrebat pe rețelele de socializare câți bani câștigă un inginer al INFP,  iar FANATIK a aflat răspunsul.

INFP oferă salarii motivante, dar interesul rămâne scăzut

Speriate de cutremurul care a făcut ravagii în urmă cu mai bine de 40 de ani, autoritățile române au decis la acea vreme înființarea Centrului pentru Fizica Pământului (CFP), prin comasarea Departamentului de Seismologie din cadrul Institutului de Geologie şi Geofizică a României cu laboratorul de Geodinamică din cadrul Academiei Române. Devenită între timp INFP, instituția încearcă să atragă cei mai buni specialiști în domeniu, propunându-le salarii cât se poate de competitive, ce depășesc pragul de 1.000 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Institutul s-a confruntat în ultimii ani cu un interes scăzut din partea tinerilor români, care preferă să se îndrepte spre cu totul alte zone de studiu. În aceste condiții, reprezentanții INFP au recurs la interviuri cu diverși candidați  din Japonia, Germania, sau Statele Unite ale Americii.

Laserul de la Măgurele este funcțional din 2018. Sursa foto: adevarul.ro
Laserul de la Măgurele este funcțional din 2018. Sursa foto: adevarul.ro

Laserul de la Măgurele, cea mai notabilă realizare a INFP

Aflată sub Coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, instituția a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase resurse finaciare provenite mai ales din fonduri europene. În 2014, la Măgurele, a fost  construit un complex uriaş de clădiri şi laboratoare, pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare realizare a fost Laserul de la Măgurele, sau European Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP),  de o putere impresionantă, 20 de PW, echivalentul a  100.000 de miliarde de becuri de 100 de waţi. Acesta a fost contruit în cadrul unui amplu proiect european și funcționează din anul 2018.

 

 

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri