News

Câți bani câștigă miniștrii şi secretarii de stat din cabinetul Florin Cîțu! Sume impresionante încasate lunar

15.02.2021 | 15:57
Cati bani castiga ministrii si secretarii de stat din cabinetul Florin Citu Sume impresionante incasate lunar
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câți bani câștigă miniștrii din cabinetul Florin Cîțu, dar și ceilalți angajați din aparatul premierului. Concret, vorbim despre sume impresionante pe care aparatul bugetar le absoarbe. Pe lângă cei care conduc ministerele, salarii frumoase au și secretarii de stat, consilierii personali sau directorii de cabinet. 

Noul an putea să aducă bani și mai mulți, atât pentru președintele Klaus Iohannis, cât și celorlalți demnitari ai statului. În cele din urmă, Guvernul României a luat decizia să înghețe indemnizațiile acestora.

ADVERTISEMENT

Nu sărăcesc însă cei din aparatele politice. Majorarea salariului minim de anul trecut a adus creşteri importante de salarii pentru toți aceștia. Preşedintele a primit în 2020 peste 1800 de lei în plus, iar premierul și cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului au câștigat mai mult cu 1.725 de lei.

Câți bani câștigă miniștrii din cabinetul premierului Florin Cîțu!

Şi salariile miniştrilor au crescut de la 21.840 lei la 23.415 lei, în timp ce senatorii şi deputaţii au încasat 20.070 lei faţă de 18.720 lei. Vă reamintim că indemnizaţiile acestora se raportează la salariul minim pe economie, care din ianuarie 2020 a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei.

ADVERTISEMENT

Așadar, un ministru, indiferent de cabinetul pe care îl conduce poate să ridice chiar și 250 de milioane de lei vechi pe lună. Suma anuală ar urma să depășească, în unele cazuri, 300 de mii de lei.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

În tot acest timp, un director general, funcție puternică într-un minister încasează lunar aproximativ 11.500 de lei. Bani frumoși ridică și un secretar general. Acesta ajunge la 10.659 de lei, cam cât un șef de serviciu și un manager public superior.

ADVERTISEMENT

Un secretar de stat poate să obțină în jurul a 100 de milioane de lei vechi în fiecare lună. Salariul acestuia variază, la fel ca în toate funcțiile de mai sus, de sporurile pe care le primește.

Ce bani primesc consilierii, asistenții și șefii de la Palatul Parlamentului

Trebuie specificat că directorii de cabinet câștigă lunar aproximativ 5.300 de lei. Consilierii personali ridică 7.600 de lei, în timp ce consilierii superiori pot să ajungă și la 8.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Dacă ne raportăm strict la consilierii principali atunci trebuie să știți că aceștia primesc în jurul a 5.600 de lei, în timp ce asistenții consilierilor au în jur de 3.000 de lei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a luat, conform ultimei grile publicată de instituție, nu mai puțin de 23.920 de lei lunar. Vicepreşedinţii ajung la 22.256. Salarii bune iau și secretarii şi chestorii Camerei. Aceștia ajung la 21.840. Un curier personal poate lua și 2750 lei. în timp ce un ghid al Palatului Parlamentului încazează 7365 lei.

Toți angajații de la Senat iau sport de „antenă”

Preşedintele Senatului, Anca Dragu a transmis că în acest moment nu sunt ”sporuri incorecte” în instituţie, fiind acordate doar patru. A recunoscut însă că unul dintre ele este cel de antenă, primit de toţi cei 700 de funcţionari. ”Cred că fiecare în ziua de astăzi ne desfăşurăm activitatea în apropierea unor antene şi avem un telefon mobil”, a afirmat Dragu, precizând că nu este adepta sporurilor.

În plus, Dragu a precizat că ”vreo 17 persoane au spor de doctorat”. ”Este un spor destul de bizar”, a mai afirmat Dragu. Preşedintele Senatului a precizat că trebuie analizate legile prin care sunt acordate sporurile şi ”luată o decizie”.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Vă readucem aminte că fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru a declarat că sporurile în sistemul public, cu câteva excepţii, au apărut precum pensiile speciale şi „cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic şi a fost aproape de decident a obţinut un spor”.

Ea a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le-a centralizat, sunt peste 50 de tipuri de sporuri, de la cel pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate şi pentru păstrarea confidenţialităţii.

Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban nu a ezitat și a explicat că susţine existenţa unor sporuri pentru angajaţii din sistemul bugetar, însă acestea ar trebui să fie justificate şi bine întemeiate şi să reflecte cu adevărat munca beneficiarilor.

Liderul liberal s-a referit şi la bugetul de stat arătând că ar fi bine să aibă un număr mic de amendamente, în Parlament.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

”Există un proiect de buget, vom mai discuta dacă există îmbunătăţiri. În cadrul dezbaterilor parlamentare eu consider că discuţiile trebuie să aibă loc cu  Guvernul până la adoptarea proiectului bugetului de stat şi a proiectului legii  bugetului asigurărilor sociale de stat, dar este preferabil în Parlament să fie un număr minim de amendamente care să nu afecteze structura bugetului şi priorităţie care sunt stabilite în programul de guvernare”, a declarat Orban.

ADVERTISEMENT