News

Câți bani câștigă românii care pleacă în Germania la cules sparanghel

11.04.2020 | 16:28
Cati bani castiga romanii care pleaca in Germania la cules sparanghel
Câți bani câștigă românii care pleacă în Germania la cules sparanghel. Sursa: INQUAM Photos/ Raul Stef
ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă românii care pleacă în Germania la cules sparanghel? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun în acest moment foarte mulți dintre conaționalii noștri. Asta în condițiile în care mii de români au decolat, în plină pandemie, către țări din vestul Europei.

Câți bani câștigă românii care pleacă în Germania la cules sparanghel

În ciuda faptului că România se află în Stare de urgență, iar oamenii sunt obligați să păstreze distanțarea socială, mai mulți cetățeni din țara noastră au luat cu asalt aeroporturile din Cluj-Napoca, Iași și Sibiu pentru a pleca la muncă peste hotare.

ADVERTISEMENT

În Germania, de exemplu, au ajuns în ultimele zile mai mulți români. Aceștia sunt așteptați de nemți pentru a culege sparanghelul.

În această perioadă, în mediul online sunt zeci de anunțuri ale angajatorilor din Germania care caută persoane dornice să culeagă sparanghel.

ADVERTISEMENT

Mulți se întreabă care e venitul pentru un muncitor în acest domeniu agricol? Ei bine, remunerarea se face la ”lădiţa” de sparanghel cules și este de 60 de cenți, spune un român de 43 de ani, dintr-o localitate din județul Timiș, care în prezent culege sparanghel şi, uneori, căpșuni, în Germania, conform Ziarului Financiar.

Există și varianta plății pe oră

Pentru românii plecați la cules de sparanghel în Germania mai există şi opțiunea de a fi plătiți pentru munca prestată la oră. În acest caz ar primi 9,19 euro, dar doar la finalul lunii, când se fac socotelile, compania angajatoare îi scade din această sumă cazarea şi mâncarea.

ADVERTISEMENT

După toate scăderile, muncitorului român îi rămân 6 euro/oră, iar dacă lucrează 8 ore/zi şi 22 de zile pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro.

Există o diferență dată de norma de lucru, astfel că la un program de muncă de 12 ore pe zi şi 28 de zile pe lună, venitul în mână ajunge la 2.000 de euro.

ADVERTISEMENT

”Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am”, susţine un muncitor român pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT