News

Câți bani câștigă un gunoier în Germania. Salariul pe care-l primește e dublu față de cât ar primi în România

Câți bani câștigă un gunoier în Germania, mult mai mult decât ar face-o în România, unde gunoierii au salarii începând de la 2.400 de lei net.
02.04.2023 | 09:43
Cati bani castiga un gunoier in Germania Salariul pe carel primeste e dublu fata de cat ar primi in Romania
Câți bani câștigă un gunoier în Germania. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă un gunoier în Germania? Munca în domeniul salubrității este evitată de multă lume, deși conform studiilor de specialitate gunoierii se confruntă cu un risc de 10 ori mai mic decât cel la care se supun agricultorii.

Câți bani câștigă un gunoier în Germania?

În România, salariul net al unui gunoier pornește de la 2.400 de lei, însă cu siguranță este mai mare după ce se adaugă diverse sporuri. Totuși, în Germania situația e diferită, pentru că salariile cresc considerabil. Potrivit datelor oficiale, cam 177.000 de bărbați și femei au fost angajați în această industrie în anul 2022 în Germania.

ADVERTISEMENT

Aici, 40 de milioane de tone de deșeuri menajere sunt generate anual. Pentru că nemții au mare grijă să sorteze gunoaiele și să le împartă pe categorii precum hârtia, deșeurile organice și cele reziduale, angajații din domeniu au grijă că aceste deșeuri sunt colectate cum trebuie și apoi reciclate.

În Germania, de exemplu, salariile pornesc de la 745 de euro pe lună, aproximativ 3.600 de lei. Salariul poate ajunge la 1017 euro pe lună în sectorul public, aproximativ 4.900 de lei. Realitatea e că acești bani pot să pară mult pentru România, însă pentru o țară scumpă ca Germania nu reprezintă mai nimic, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, salariul mediu net poate să crească undeva la 1.700 de euro, pentru o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână. Cei care doresc să lucreze în domeniu trebuie să știe că după ce au absolvit formarea profesională se consideră grupa de salarizare E5, în caz contrariu e grupa E1.

În România se spune că salariile au crescut în ultimii 10 ani cu 124% în salubritate, iar un angajat poate avea 2.500 lei în medie, cel puțin ca si salariu de pornire. De exemplu, un șofer al unui camion de salubritate primește cel puțin 3.300 de lei pentru că primește sporul de rușine de 15% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un salariat din domeniul salubrității poate câștiga mai mulți bani decât un angajat cu studii superioare. În România, conform statisticilor 1 din 3 angajați are salariul minim pe economie, aproximativ 1.400 de lei, lucru subliniat de o vânzătoare de magazin alimentar din Suceava:

”Vin şi pleacă lunar colege. Nu vrea nimeni să mai stea pe 1.500 de lei, programul este de 12 ore pe zi, două zile lucrăm şi două zile sunt libere. Alţi patroni măcar dau şi bonuri de masă sau produse pe lângă salariu, al nostru nu dă nimic în plus“.

ADVERTISEMENT

În realitate, numărul celor care primesc salariul minim e mult mai mic, pentru că multe companii aleg să plătească în acte salariul minim, dar restul ”la negru” pentru a evita să plătească taxe la stat. ”Încă mai există angajatori care plătesc minimul pe economie, dar, în realitate, angajaţii primesc mai mult în mână, la negru. Asta se întâmplă, în general, în companiile unde nu există o susţinere financiară mare sau o profitabilitate substanţială, iar companiile nu-şi permit să plătească taxe mari la stat”, menționau sursele Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT