News

Câți bani câștigă un însoțitor de bord. Ce sumă primește pe lună o stewardesă

Reprezentanții companiei Wizz Air au anunțat că mai multe posturi de însoțitor de bord sunt disponibile pentru cei interesați să lucreze în aviația civilă.
06.11.2022 | 12:13
Cati bani castiga un insotitor de bord Ce suma primeste pe luna o stewardesa
Câți bani pot câștiga un însoțitor de bord și o stewardesă într-o lună. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În acest context, persoanele interesate să lucreze ca însoțitor de bord au aflat și care sunt salariile. Totodată, există și informații despre bonusurile care completează venitul lunar.

Compania care oferă cel mai mare salariu unui însoțitor de bord

Revenind la anunțul celor de la Wizz Air, trebuie spus că persoanele interesate să învețe ce înseamnă să fii însoțitor de bord vor începe activitatea la începutul anului 2023, după un stagiu de pregătire.

ADVERTISEMENT

Anunțul de angajare vine după ce în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, multe companii aeriene au fost nevoite să facă reduceri de personal. La aceste decizii s-a ajuns din cauza restricțiilor sanitare și implicit a scăderii numărului zborurilor.

Practic, Wizz Air este prima companie aeriană care a anunțat că face angajări pentru a completa echipa de însoțitori de bord. Potrivit România TV, compania a angajat în acest an peste 300 de persoane.

ADVERTISEMENT

Noua etapă de recrutrare este programată în această lună și va fi organizată în următoarele orașe: București, Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova.

Până la angajare sunt programate anumite probe

Pentru a fi angajat ca însoțitor de bord sau stewardesă este nevoie de susținerea unor probe. La finalul acestora, angajatorul va decide dacă respectivii candidați sunt apți pentru a profesa în aviația civilă.

ADVERTISEMENT

”(…) În cadrul acestei campanii de recrutare, câte trei evenimente vor fi găzduite în Suceava, Bucureşti şi Iaşi, câte două evenimente în Cluj-Napoca şi Craiova, precum şi câte un eveniment în Botoşani (pentru baza din Suceava), Bacău, Sibiu şi Timişoara.

Candidaţii sunt aşteptaţi să sosească prompt la orele anunţate pe pagina dedicată a Wizz Air, să fie pregătiţi pentru o zi plină de activităţi, inclusiv o prezentare personală, un joc de rol situaţional, un exerciţiu de grup şi un interviu individual.

ADVERTISEMENT

Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să aplice în aceeaşi zi pentru un post vacant în echipa companiei aeriene”, se arată în comunicatul de presă remis de conducerea companiei Wizz Air.

Bonusurile companilor fac diferența pe piață

Potrivit sursei citate, cei selectați vor avea salarii mari și diverse bonusuri în funcție de durata zborului și de orele suplimentare. Totodată, vor beneficia de un procent considerabil din totalul vânzărilor realizate în timpul zborului.

Salariul unui însoțitor de bord diferă în funcție de fiecare companie aeriană și are legătură cu experiența angajatului. Compania TAROM asigură un salariu de bază de 300 de euro plus sporuri de zi, de noapte și de risc. Fiecare oră de zbor valorează peste doi euro.

O cursă externă la TAROM înseamnă pentru un însoțitor de bord sau stewardesă o diurnă de 56 de euro. La finalul lunii se poate ajunge la câștiguri de aproximativ 800 de euro. Mai trebuie spus că pregătirea nu va fi asigurată de TAROM.

Ryanair are bonusuri foarte atractive

Wizz Air oferă un salariu de bază de 300 de euro, dar nu plătește orele de zbor. Totuși, compania aeriană acordă 40 de euro pentru fiecare zi de zbor. Stewardesele de la Wizz Air primesc 10% din suma strânsă pentru produsele vândute.

La finalul lunii, ele pot primi aproximativ 1.000 de euro. În perioada pregătirii specifice, viitorii însoțitori de bord și viitoarele stewardese nu vor primi salariu, dar vor avea contractul semnat.

La Ryanair, un însoțitor de bord poate câștiga lunar aproximativ 1.500 de euro. În primele patru luni de la angajare, va primi un bonus de 1.200 de euro. După un an poate primi un bonus de 1.800 de euro. Potrivit kfetele.ro, prima de angajare va fi de 750 de euro, iar pregătirea este gratuită.

ADVERTISEMENT