News

Câți bani câștigă un șofer de tir în Italia. Un român a dezvăluit că salariul pe lună e mai mare decât al unui medic rezident din țara noastră

Şoferii români, ademeniţi cu salarii mari în străinătate. Ar câştiga mai bine decât mulţi medici care muncesc în România
21.01.2023 | 17:52
Cati bani castiga un sofer de tir in Italia Un roman a dezvaluit ca salariul pe luna e mai mare decat al unui medic rezident din tara noastra
Un şofer de tir în Italia câştigă, în medie, 2.700 euro lunar Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nemulţumiţi de salariile din România, toţi mai mulţi şoferi aleg să-şi facă meseria în străinătate, unde sunt plătiţi mult mai bine şi au şi o serie de avantaje.

Salariu lunar de 2.700 de euro

Agenţiile de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate le promit şoferilor de tir salarii cuprinse între 1.800 şi 3.000 de euro. Timpul zilnic de lucru este de maximum 9 ore, dar de două ori pe săptămână poate fi prelungit la 10 ore. Comparativ, în România, medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei, adică puţin mai mult de 1.500 de euro.

ADVERTISEMENT

Chiar şi aşa, există criză pe personal pe acest segment de piaţă, spune Florin Lisaru, un vâlcean care are o companie de transport în Italia, la Piacenza, unde deţine o flotă de peste 30 de de camioane și are 25 de șoferi angajați.

Florin se plânge că deşi a pus anunțuri şi în România, pe site-uri specializate în căutarea forței de muncă, şoferii nu au dat curs ofertelor sale. De altfel, din cauza lipsei de personal a pierdut în ultimele luni nu mai puţin de 80.000 de euro.

ADVERTISEMENT

“Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece.

E o nebunie totală, o criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România, cu anunț online, pe OLX”, a declarat Florin Lisaru, pentru rotalianul.com.

ADVERTISEMENT

El a explicat şi câteva dintre avantajele pe care le oferă angajaţilor, pe lângă salariile care ajung la 2.700 de euro pe lună. Astfel, patronul român susţine că nu le solicită şoferilor la curse extenuante, ba chiar uneori e de condus doar 3 sau 4 ore pe zi. Dacă se întâmplă uneori ca un şofer să trebuiască să înnopteze pe drum, are asigurată cazarea, 30 de euro pe noapte.

Salariul e dublu faţă al unui medic rezident din anul I, în România

Iată cum sună un anunţ de angajare, încă valabil, postat de Florin Lisaru: “Angajăm șofer categoria C+E pt Italia, contract de muncă italian, salariu de la 2200€ până la 2700€ , sâmbăta și duminica nu se lucrează, concediu plătit, TFR se plătește la sfârșit de contract sau sfârșit de an.

ADVERTISEMENT

Camionul se poate întoarce în fiecare seară la garaj, nopțile plătite atunci când camionul nu se întoarce la garaj seara, munca cu prelată sau container, în garaj condiții: baie, duș, mașină de spălat, bucătărie”.

Şi asta în timp ce salariul este net superior celui câştigat de medicii din România, conform noii grile de salarizare intrate în vigoare la 1 ianuarie, conform majorărilor. Astfel, medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei, cei din anul II au un 7.564 lei, iar cei din anul IV câştigă 7.848 lei.

Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei, iar medicii câştigă 3.887 lei.

 

ADVERTISEMENT