Fără doar și poate, scopul multor români este acela de a economisi bani. Din cauza scumpirilor din ultima vreme, acest scop pare din ce în ce mai greu, dacă nu chiar imposibil de atins. Iată care este, totuși, cea mai bună variantă de a economisi bani.
Românii sunt din ce în ce mai afectați de scumpiri. Puțini sunt cei care reușesc să pună bani deoparte, fără să le simtă lipsa de-a lungul unei luni. Deși mulți au instinctul de a fi economi, puțini sunt cei care reușesc.
Totuși, cei care vor să aibă bani pentru cazuri urgente sau zile negre apelează la clasicele conturi de economii. În funcție de banca la care aleg să își deschidă conturile, românii beneficiază de anumite dobânzi.
Anul trecut, mai multe bănci au ajuns la concluzia că trebuie să majoreze dobânzile. În acest fel, românii care apelează la depozitele la termen se pot alege cu o mică sumă de bani în plus.
Ceea ce trebuie să știe toți românii este faptul că dobânda depozitelor deschise în euro este mult mai mică decât a depozitelor deschise în lei. De exemplu, la 1.000 de euro, după 12 luni, un român va avea în cont, pe plus, 27 de euro. La 5.000 de lei, după un an, câștigul este de 380 de lei.
În funcție de banca la care aleg să își deschidă contul, românii pot beneficia de o anumită dobândă. De exemplu, cei care optează pentru depozitele la termen la Banca Transilvania, le pot deschide atât în euro, dolari, cât și în lei. Pentru deschidere sunt necesari 100 de lei sau 250 de euro/ dolari.
În cazul depozitelor în lei, după 12 luni, dobânda va fi de 5.25%. În cazul depozitelor deschide euro, dobânda va fi de 1.75%, iar în cazul celor în dolari, dobânda este de 3.50%.
BCR are o ofertă pentru români și le propune depozitele la termen în lei, pe 5 luni, cu o dobândă de 6.7% pe an. Pentru deschiderea unui asemenea depozit, suma maximă admisă este de 100.000 de lei.
Depozitul la termen la BRD poate fi și el deschis în lei, euro sau dolari. În cazul depozitelor în lei, dobânda după 12 luni este de 4.50%. În cazul depozitelor în euro, dobânda după un an este de 2.00%, iar pentru depozitele deschise în dolari, dobânda este de 2.75%.
Românii pot opta și pentru ING. Banca are opțiunea depozitelor bancare la 7 zile, 1 lună, 3 sau 12 luni. Suma minimă pentru deschiderea unui astfel de depozit este de 1.000 de unități.
Raiffeisen Bank are opțiunea deschiderii depozitelor la termen în lei, euro sau dolari, Perioada de constituire la depozitele în lei este de 3 sau 12 luni, iar la depozitele în euro este de 1, 3, 6. Sau 12 luni. Depozitele în dolari au o perioadă de constituire de 3, 6 sau 12 luni. Suma minimă este de 500 de lei sau 200 de euro/ dolari.
Depozitele la termen în lei deschise la CEC Bank le oferă românilor, după 12 luni, o dobândă de 5.70%. La ghișeu, dobânda scade la 5.50%.