News

Câţi bani cheltuiesc deputaţii cu angajaţii şi cu birourile de circumscripţie. Care sunt cei mai darnici, dar şi cei mai zgârciţi aleşi

26.05.2020 | 18:50
Cati bani cheltuiesc deputatii cu angajatii si cu birourile de circumscriptie Care sunt cei mai darnici dar si cei mai zgarciti alesi
Clubul Parlamentarilor vrea un teren în centrul Bucureștiului pentru a juca tenis și a bea gratuit răcoritoare. Proiectul legislativ, demascat de USR. Sursa Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Senatorii și deputații primesc o sumă forfetară lunară destinată funcționării birourilor parlamentare din circumscripție, însă cuantumul acesteia variază în funcție de cheltuielile fiecăruia. Dacă unii sunt mai moderați cu banii contribuabililor, alții îi cheltuie până la ultimul leu la care au dreptul. De remarcat este că o parte dintre parlamentari cheltuie sume importante pentru bunuri și servicii, iar sumele pe care le dau angajaților sunt foarte mici.

Topul celor mai cheltuitori dintre deputați

Potrivit ultimelor date furnizate de Camera Deputaților, pentru luna martie, sunt peste 60 de parlamentari care au cerut decontarea a peste 27.000 de lei pe lună pentru funcționarea birourilor parlamentare și plata angajaților. În suma forfetară primită intră cheltuielile pentru utilități, achiziții de mobilier și birotică etc.

ADVERTISEMENT

În luna martie, cheltuielile cele mai mari le-a avut Adnagi Slavoliub, deputatul minorității sârbe, care a decontat nu  mai puțin de 32.870 de lei. Nu este singurul deputat al minorităților care a avut cheltuieli importante: Iarco Furic (Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor) – 29.600 lei, Iulius-Marian Firczak (Uniunea Culturală a Rutenilor) – 29.000 lei, Ibram Iusein (Uniunea Democrată Turcă) – 29.800 de lei și Bogdan Stoica (Liga Albanezilor) – 28.000 de lei.

Adnagi Slavoliub este urmat de către deputatul de Dolj Nicolae Giugea (PNL), cu 32.400 de lei. Pe locul 3 se  află fostul ministru al Energiei, Anton Anton (ALDE) care a primit 30.800 de lei pentru biroul de parlamentar.

ADVERTISEMENT

Un alt fost ministru, al Turismului, a avut cheltuieli de 29.800 lei fiind vorba de Mircea-Titus Dobre (Pro România). Acesta a alocat 22. 337 pentru bunuri și servicii, în timp ce angajaților le-a rezervat doar 7.523 de lei.

Dobre este urmat îndeaproape de Vasile-Florin Stamatian (PNL), cu o sumă aproape egală, dar mai echilibrat repartizată între cheltuielile cu bunuri și servicii și cele cu personalul. Peste pragul de 29.000 de lei lunar mai trec Viorel Chiriac (PSD), Andreea Cosma (PSD) și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Cei mai zgârciți cu salariații dintre deputați

Dacă majoritatea deputaților păstrează un oarecare echilibru între cheltuielile de funcționare propriu-zise și cele sariale ale angajaților de la birourile parlamentare, alții alocă sume foarte mici  celor din urmă, aproape meschine. Există două explicații posibile: fie au un singur angajat, cel mult doi, fie pur și simplu oferă  salarii proaste.

Luminița Jivan (PSD) a primit în martie 24.339 de lei pentru bunuri și servicii și doar 3.238 de lei pentru salarii. Topul zgârciților este completat de Roxana Mânzatu (PSD) cu 24.000 de lei pentru bunuri și 3.412 pentru angajați și de către Nicolae Neagu ce a alocat pentru salarii doar 3.800 de lei din cei 21.200 cheltuiți. De precizat că suma alocată pentru salariile angajaților cuprinde atât salariul pe care aceștia îl primesc în mână, cât și contribuțiile de asigurări și impozitul pe salariu.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, există cazuri în care deputații preferă să dea mai mulți bani angajaților și să fie mai cumpătați cu cheltuielile materiale. Astfel, președintele USR Dan Barna și-a plătit angajații în luna martie cu 22.400 de lei, în timp ce pentru funcționarea biroului a alocat doar 5.000 de lei. Un caz similar este cel al unui alt fost ministru al Energiei, Toma Petcu (ALDE), care a alocat pentru salarii 20.200 de lei și 6.500 pentru utilități și alte cheltuieli.

Camera Deputaților prezintă sumele forfetare decontate lunar în mod defalcat pentru fiecare deputat, în schimb Senatul le prezintă în bloc pe cele dintr-un județ astfel încât responsabilitatea individuală a senatorilor pentru modul de cheltuire a banului  public se pierde în suma globală pentru fiecare circumscripție.

Nivelul sumei forfetare și cheltuielile care pot fi decontate sunt stabilite prin  decizie a birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Cheltuielile fiecărui parlamentar în parte pot varia, principala cauză fiind variațiile chiriilor într-o zonă sau alta.

 

ADVERTISEMENT