News

Câți bani cheltuiește Ministerul de Interne pentru supravegherea angajaților. Este vizat personalul suspectat de corupție

Direcția Generală Anticorupție, instituție din cadrul MAI, a investit în tehnică specială care permite monitorizarea personalului.
16.01.2023 | 09:33
Cati bani cheltuieste Ministerul de Interne pentru supravegherea angajatilor Este vizat personalul suspectat de coruptie
Direcția Generală Anticorupție folosește echipamente de tehnică specială pentru supravegherea personalului din cadrul Ministerului de Interne Colaj FANATIK Sursa foto: Facebook DGA
ADVERTISEMENT

Direcția Generală Anticorupție (DGA) este o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne specializată în prevenirea și combaterea corupției din instituție. DGA a fost înființată prin legea 161/2005, crearea sa fiind susținută de Uniunea Europeană, iar la început au fost consultați specialiști din Marea Britanie și Spania, care au oferit asistență în perioada de debut a activității DGA.

Sistemul de monitorizare audio trebuie să asigure conspirativitatea activităților

Pe 4 noiembrie 2022, DGA a semnat, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, un contract numit „Furnizare Sistem pentru monitorizare audio prin GSM”, valoarea acestuia fiind de 185.000 lei, termenul de livrare fiind stabilit pentru 20 decembrie 2022. Ofertantul câștigător a fost firma Finro SRL, specializată în astfel de echipamente.

ADVERTISEMENT

„Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare, Direcția Generală Anticorupție este specializată în acordarea suportului tehnico-operativ în vederea punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, pentru descoperirea, documentarea și combaterea faptelor de corupție săvârșite de personalul M.A.I., fiind autorizată să dețină și să folosească, în condițiile legii, dispozitive, mijloace și sisteme tehnice speciale pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor privitoare la faptele de corupție din competența legală”, se scrie în caietul de sarcini.

“Produsele prevăzute a fi achiziţionate fac parte din categoria tehnicii speciale şi sunt folosite de către specialiști D.G.A. pe parcursul misiunilor tehnico-operative în scopul punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică. Echipamentele speciale au o evoluție tehnologică rapidă în privința dimensiunilor, a autonomiei de funcționare, a performanțelor software, a calității imaginii și sunetului, elemente care trebuie să se reflecte în dotarea specifică structurilor abilitate să le utilizeze, să permită obținerea la un nivel optim a momentelor operative indiferent de modul de operare iar probatoriul să fie elocvent”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT

Despre sistemul de monitorizare audio prin GSM se arată că trebuie să fie fiabil în funcționare, să aibă dimensiuni reduse, să aibă  experiența folosirii de către utilizatori similari, să obțină de rezultate superioare, să asigurare conspirativitatea activităților specifice. Sistemul determină obţinerea de rezultate superioare în pregătirea și desfășurarea misiunilor operative, asigurându-se, în primul rând, respectarea principiului conspirativității acestor gen de acțiuni și, în al doilea rând, creșterea siguranței personalului implicat în misiune.

DGA a cumpărat un sistem de găurire silențioasă

De asemenea, riscul deconspirării, dacă se folosește un asemenea sistem, este diminuat substanțial. Un alt avantaj al acestuia este folosirea echipamentelor cu posibilitate de conectare la distanță prin utilizarea internetului, a rețelelor de telefonie mobilă, pentru monitorizarea audio a autovehiculelor vizate de mandatul de supraveghere tehnică. Mai mult, acesta acoperă o gamă largă de misiuni tehnico-operative care necesită monitorizare audio la distanță fără deplasarea echipei tehnice în teren.

ADVERTISEMENT

DGA a avut în plan achiziționarea mai multor produse de tehnică specială. Pe 11 octombrie 2022, instituția a postat un anunț de participare la o licitație, obiectul achiziției fiind „Furnizare soluție analiză trafic date”, valoarea contractului fiind de 1.800.000 lei. Pe 28 noiembrie 2022, pe platforma achizițiilor publice s-a anunțat că acest contract nu a mai fost atribuit. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, se arată în document.

Pe 4 și 10 octombrie 2022, DGA a semnat, conform platformei e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, două contracte pentru „Furnizare produse de tehnică specială”, valoarea totală fiind de 369.307 lei. Primul contract are o valoare de 275.090 lei și prevede achiziționarea unui sistem de găurire silențioasă, a unei soluții integrate pentru decodificarea și deblocarea electronică și a unei soluții digitale de proiectare imagine în ansamblu.

ADVERTISEMENT

S-au achiziționat kituri de înregistrare audio-video

Al doilea contract, în valoare de 94.217 lei, a fost pentru cumpărarea unui dispozitiv de scanare suprafețe. Între timp, achiziția a ajuns la valoare de 605.150 lei, ceea ce înseamnă că au au mai fost cumpărate cantități suplimentare de produse de tehnică specială. În iulie 2021, DGA a mai achiziționat echipamente de tehnică specială în valoare de 556.146,5 lei (kit pentru monitorizare wireless audio și GPS, kit pentru acces operativ, kituri înregistrator audio-video 4G, kituri înregistrator audio-video normal).

Direcția Generală Anticorupție și-a completat stocul de produse și în anii trecuți. Pe 19 septembrie 2017, instituția din cadrul Ministerului de Interne a parafat un contract în valoare de 265.795 lei pentru „Achiziție de echipamente de tehnică operativă și mijloace tehnice speciale”. Este vorba despre aparate audio şi video de înregistrare şi redare, computere portabile, aparate de radiotelecomandă, truse de scule și pachete software de comunicaţii şi multimedia.

Un alt doilea contract pentru  furnizare „echipamente de tehnică operativă și mijloace tehnice speciale” a fost parafat doar o lună mai târziu, pe 18 octombrie 2017, și a avut o valoare de 279.400 lei. În acest caz, achiziția a fost formată din aparate audio şi video de înregistrare şi redare, accesorii pentru echipament audio şi video, truse de scule și pachete software de dezvoltare.

ADVERTISEMENT