Life

Câți bani costă masa de Crăciun. Suma pe care trebuie să o scoată românii din buzunar

Care este valoarea pe care trebuie să o achiți, de fapt, pentru masa de Crăciun. Prețurile nu sunt deloc mici perioada aceasta.
05.12.2024 | 11:45
Cati bani costa masa de Craciun Suma pe care trebuie sa o scoata romanii din buzunar
Cât a ajuns să coste masa de Crăciun în 2024. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În ultima vreme costul alimentelor de bază a crescut, motiv pentru care oamenii trebuie să plătească mulți bani, mai ales pentru masa de Crăciun. Suma pe care trebuie să o scoată românii din buzunar pentru sărbătorile de iarnă.

Masa de Crăciun, un cost ridicat pentru români

Masa de Crăciun reprezintă un moment special, când toată familia se adună pentru a savura preparate culinare tradiționale. Sărbătorile îi fac pe oameni să cumpere tot felul de alimente pentru a pregăti toate cele necesare.

ADVERTISEMENT

Prețurile nu sunt deloc mici la rafturile din supermarketuri, motiv pentru care trebuie să achite sume destul de mari. O familie care dorește să pregătească aperitive, mâncăruri delicioase și deserturi trebuie să cheltui mulți bani.

Așadar, suma se ridică la valoarea de minim 1.000 de lei. Aceasta se plătește pentru a cumpăra numai ingrediente și produsele necesare pentru a pregăti o masă copioasă pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Această sumă poate crește considerabil dacă în familie sunt și copii, pentru că părinții sunt nevoiți să cumpere cadouri pentru ziua de Crăciun. Acest aspect nu trebuie neglijat având în vedere că jucăriile nu sunt deloc ieftine.

Ce costuri au preparatele pentru masa de Crăciun

Anul acesta românii trebuie să bage mâna adânc în buzunar pentru masa de Crăciun. Gustul de acasă al preparatelor culinare tradiționale se vede direct în prețurile mari pe care le au acestea, față de anii anteriori.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, cârnații afumați de porc, care sunt printre cei mai căutați perioada aceasta, se vând cu sume cuprinse între 29 și 40 de lei pe kilogram, în funcţie de preferinţele românilor, conform publicației observatornews.ro.

„Este un produs care se caută, place, e ceva bun gustos. Respectăm o reţetă veche. Carne si condimente atat, nu punem nimic altceva. Afumarea cârnatului este foarte importantă.

ADVERTISEMENT

Când se rupe, aşa să fie copt, să aibă textura aşa şi să se poată consuma ca atare”, a spus un producător local, pentru sursa menționată mai devreme.

În plus, scumpirile se văd și la pieptul de porc care se poate achiziționa de clienți cu suma de 48 lei/kg. De asemenea, ceafa de porc costă 54 lei/kg, kaiserul 48 lei/kg, în timp ce tochitura se achiziționează cu 48 lei/kg.

ADVERTISEMENT
Tags: