News

Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Cât pierde patronul după ratarea calificării

01.09.2018 | 00:46
Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Suma e impresionantă

Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Înfrângerea cu Rapid Viena în play-off-ul pentru grupele Europa League a fost tratată de Nicolae Dică puţin ciudat. Declaraţia de după meci a antrenorului a fost una puţin surprinzătoare, acesta asigurând că nu e o lovitură financiară prea mare pentru roş-albaştri pentru că “patronul are destui bani”. Vorbele lui Dică au fost însă “sponsorizate” chiar de Becali însuşi, care înainte de meci dăduse asigurări că, indiferent dacă echipa se califică sau nu, bugetul nu suferă prea mari modificări. Numai că, la un calcul simplu, vorbele nu sunt deloc susţinute de realitate. E adevărat că FCSB nu supravieţuia din banii încasaţi de la UEFA, însă această sumă era mai mare decât bugetul anual al clubului roş-albastru! Din start, să spunem că bugetul anual anunţat de Becali se învârte undeva în jurul a 13 milioane de euro, în timp ce, în sezonul precedent, FCSB a încasat doar din parcursul din Europa League o sumă mai mare cu câteva sute de mii de euro! 

Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Îl ajută statul român!

Declaraţia lui Becali, făcută înaintea meciului, avea însă alt substrat. Patronul FCSB ţinea să mulţumească, practic, statului român pentru faptul că nu va mai avea parte de impozite atât de mari pentru salariile jucătorilor şi ale staffului, care îi aduceau cele mai mari cheltuieli anuale. Concret, taxele pe care trebuie să le dea patronul FCSB către bugetul de stat pentru lefurile jucătorilor sunt acum doar de 20 %, după cum chiar el a spus. Asta înseamnă că, la un buget de salarii pentru fotbalişti de aproximativ 3,6 milioane de euro, Becali nu mai trebuie să scoată, de fapt, din buzunar 5 milioane, cum era până acum, ci doar 4,2 milioane. Adică face un discount de 800.000 pe an. Numai că, oricum, pe patron îl costă o adevărată avere bugetul. Să facem calculele:

Salarii jucători: 3,6 milioane de euro net pe an, adică 4,2 milioane scoase din conturi

FCSB are cele mai mari salarii din Liga 1 în acest moment, peste cele de la CFR Cluj. În total, fotbaliştii lui Becali încasează de la patron 3,6 milioane de euro “în mână”. Conform ultimei declaraţii a lui Becali, acesta trebuie să dea, de fapt, 4,2 milioane.

Cele mai mari salarii de la FCSB

Rusescu- 25.000 de euro pe lună

Gnohere  -20 000 de euro pe lună

Teixeira – 15.000 de euro pe lună

Pintilii – 15.000 de euro pe lună

Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB
Câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Şi stafful consumă sume importante

Salarii staff tehnic şi administrativ: 700.000 de euro anual

Becali are pe ştatele de plată câteva salarii impresionante pentru un staff administrativ al unei echipe de Liga 1. Şi antrenorul Nicolae Dică şi directorul sportiv Mihai Stoica sunt bine plătiţi, la fel ca şi preşedintele Argăseală sau preşedintele de imagine Helmuth Dukadam. Cu tot cu maseuri, preparatori şi team-managerul Marius Ianuli, plus alţi oameni din club, se ajunge la 700.000 de euro pe an

Baza de antrenament şi chirie stadion plus organizare meciuri: 350.000 de euro pe an

Mentenanța a trei terenuri din baza de pregătire a FCSB din Berceni, două mari cu iarbă și unul mic, sintetic, costă 12.000 de euro pe lună! Nu mai socotim aici investiţia totală în baza de la Berceni, pentru că aceasta nu poate fi considerată o cheluială anuală.  Deci, punem 150.000 euro pe an pentru întreţinerea bazei. 12.000 de euro pe meci costă închirierea Arenei Naţionale, adică 150.000 de euro pe an. Nu luăm în considerare aici faptul că echipa va juca la Voluntari, momentan, pe teren propriu şi nici nu ne gândim că închirierea tuturor celor trei inele costă ceva mai mult. În general, e vorba doar de primul inel şi aici am făcut calculul.  În plus, 4.000 de euro costă organizarea unei partide pe Arena Naţională, adică 50.000 de euro pe an (firmă de pază, pompieri, etc).

Transferuri: 1.400.000 de euro investiţi

Sunt departe investiţiile de anii trecuţi. De exemplu, în anul 2017 Becali a investit aproximativ 8 milioane de euro în transferuri, visând la grupele Champions League. De data asta, target-ul fiind doar grupele Europa League, şi investiţiile în transferuri au fost pe măsură: adică mult mai mici. Doar ceva mai mult de 1,5 milioane de euro a scos din conturi Becali pentru achiziţiile de jucători, aici intrând şi preţurile de cumpărare, dar şi primele de instalare.

Transferuri FCSB în vară: 

700.000 de euro Moruţan

300.000 de euro Alexandru Stan

375.000 de euro Kamer Qaka

0 euro Mihai Roman (Becali a renunţat la suma pe care o avea de încasat dintr-un eventual transfer al lui Golofca)

0 euro Hristo Zlatinski (liber de contract)

Rusescu (0 euro, liber de contract)

Cu tot cu alte cheltuieli se ajunge la 7.000.000 de euro! De unde ia bani

Dacă mai punem cheltuielile pentru transport şi alte “decontabile”, 7.000.000 de euro e suma totală pe care Becali o plăteşte pentru FCSB anual. Acesta e răspunsul la întrebarea câţi bani dă Gigi Becali pe an la FCSB. Însă există şi încasări pentru Becali: sponsorii asigură o sumă importantă: 1 milion de euro vine de la City Insurance, sponsorul principal de pe faţa tricoului, apoi 700.000 de euro de la Net Bet, cel de pe spatele echipamentului. În total, se ajunge la aproximativ 2,5 milioane cu tot cu sponsorii mai “mici”. Drepturile TV rămân astfel principala sursă de finanţare, FCSB încasând pentru clasările de pe locul 2, devenite obişnuiniţă în ultimii ani, 3,6 milioane de euro. Deci suma dată de Gigi Becali anual la FCSB e de 7 milioane de euro, în timp ce sponsorii şi drepturile TV îi rotunjesc bugetul la aproximativ 13 milioane.