News

Câți bani dăm canadienilor pentru consultanță la Centrala de la Cernavodă. Proiectul vizează îmbunătățirea securității nucleare

O firmă canadiană a fost aleasă pentru a oferi consultanță tehnică pentru proiectul de retehnologizare a centralei de la Cernavodă.
09.11.2022 | 17:19
Cati bani dam canadienilor pentru consultanta la Centrala de la Cernavoda Proiectul vizeaza imbunatatirea securitatii nucleare
Centrala de la Cernavodă are două unități, dar România își dorește construirea altor două Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook Nuclearelectrica
ADVERTISEMENT

Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă produce aproximativ 20% din consumul de energie electrică al României, prin intermediul unităților I și II, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. Prima unitate a fost terminată în 1996, iar cea de a doua în 2007. Centrala are două reactoare nucleare care folosesc o tehnologie canadiană numită CANDU.

Proiectul de la Cernavodă prevede 11 etape

Reactorul nuclear CANDU utilizează uraniul natural drept combustibil și apă grea ca moderator de neutroni și agenți de răcire. Această tehnologie are avantajul că nu folosește uraniu îmbogățit și că procesul de obținere a apei grele este accesibil. Centrala de la Cernavodă a intrat într-o fază de retehnologizare, iar unitatea I este prima vizată, având o vechime de peste 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Pe 19 ianuarie 2021, Societatea Națională Nuclearelectrica SA, cea care administrează activitatea centralei de la Cernavodă, a publicat pe portalul achizițiilor publice, consultat de FANATIK, un anunț de participare la licitație deschisă, obiectul achiziției fiind “Servicii de consultanță tehnică necesare în Faza 1 a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă”.

În anunț se menționează că “achiziția are ca obiect servicii de consultanță tehnică acordată Entității Contractante privind susținerea capabilității reactorului de a funcționa peste 210.000 EFPH (Effective Full Power Hours), în perioada de elaborare a studiului de fezabilitate al Proiectului de retehnologizare și pentru derularea etapei actuale și pregătirea și organizarea următoarelor etape ale Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă”.

ADVERTISEMENT

Astfel, etapele proiectului sunt: a) Managementul și planificarea Proiectului de Retehnologizare; b) Starea materială a activelor (Condition Assessment); c) Volumul și specificul lucrărilor de înlocuire a canalelor de combustibil, tuburilor Calandria și a Fiderilor (ICCTCF); d) Modificările de proiect necesare pentru îmbunătățirea securității nucleare, a operabilității și mentenabilității unității, inclusiv activitățile necesare implementării acestora.

Valoarea contractului a ajuns la aproape 3,5 milioane euro

Proiectul mai prevede: e) Lucrări de infrastructură necesare pentru depozitarea deșeurilor radioactive rezultate din retehnologizare, depozitarea temporară a apei grele, precum și infrastructura necesară pentru implementarea Proiectului (spații de birouri, de depozitare, de pregătire și exersare lucrări); f) Lucrări de reabilitare a Turbogeneratorului; g) Lucrări de reabilitare a calculatoarelor de proces (DCC).

ADVERTISEMENT

Ultimele etape vizează: h) Capabilitatea reactorului de a funcționa peste 210.000 EFPH; i) Analiza, evaluarea și/sau estimarea costurilor aferente activităților specifice din cadrul Proiectului de Retehnologizare. j) Autorizare și securitate nucleară; k) Alte activități din cadrul Fazei 1 a Proiectului de Retehnologizare, inclusiv rapoarte informative privind modul de organizare și de desfășurare a unor activități din următoarele etape ale Proiectului.

Valoarea totală a achiziției, la momentul publicării anunțului de participare, a fost de 1.944.000 euro fără TVA. Pe 16 iulie 2021, s-a semnat contractul cadru cu ofertantul cîștigător, firma Canadian Nuclear Partners. În aceeași zi s-a mai semnat un contract subsecvent, în valoare de 806.400 euro fără TVA. După 10 luni, pe 16 mai 2022, între NuclearElectrica SA și Canadian Nuclear Partners s-a mai încheiat un contract subsecvent, a cărui valoare este de 720.000 euro, dar data transmiterii sale în platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK, a fost 6 noiembrie 2022. Până acum, valoarea contractului de consultanță tehnică este de 3.470.400 euro.

ADVERTISEMENT

SUA împrumută România cu peste 3 miliarde dolari pentru construirea a două noi unități la Cernavodă

Canadian Nuclear Partners SA este o firmă înregistrată în România în 2019, fiind deținută de compania de stat canadiană Ontario Power Generation, care operează centrale nucleare CANDU, și de o divizie a acesteia, Canadian Nuclear Partners. Firma din România este specializată în operarea și mentenanța unităților de producție de energie nucleară, hidro și termală, dar și în comerțul cu izotopi medicali și industriali.

În 2019, conform profit.ro, Nuclearelectrica a început procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

România vrea să mai construiască două unități la centrala de la Cernavodă, pentru a-și asigura independența energetică. Administrația Prezidențială a anunțat că, pe 9 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit de la președintele băncii americane US Exim bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Împrumutul de 50 milioane USD va  sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4, iar cel de 3 miliarde USD va sprijini Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

 

ADVERTISEMENT