Suma importantă de bani pe care o poți economisi lunar dacă îți pui panouri solare pe casă. Mai jos vă prezentăm calculul complet cu prețurile la zi pentru energia electrică.
În anul 2025, specialiștii din sectorul energetic spun că energia solară reprezintă o investiție inteligentă și sustenabilă. Aceasta oferă atât economii la facturile de energie, cât și independență față de fluctuațiile pieței energetice.
Foarte mulți cetățeni se tem de creșterile prețurilor care se preconizează în următoarea perioadă, în special a curentului electric. Astfel, a avea propriul sistem fotovoltaic pare o soluție ideală.
Românii se întreabă dacă merită să-și pună panouri solare pe casă. Pot să economisească bani? Și, dacă da, cât de mulți? Vom răspunde în cele ce urmează la aceste întrebări extrem de frecvente.
În primul rând, trebuie să știți că, dacă aveți panouri solare montate vă puteți produce propria energie electrică. Veți reduce complet dependența de furnizorii tradiționali. O casă simplă poate reduce o mare parte din costurile anuale la energie, sau le poate elimina cu totul, în funcție de dimensiunea sistemului fotovoltaic instalat.
Iar acum trecem la cea mai importantă chestiune. Câți bani economisești lunar dacă dispui de un sistem de fotovoltaice montat pe casă? Vom lua două modele de consum: unul cu plafon de 1,3 lei / kWh și unul cu 0,8 lei / kWh.
Începem cu exemplul unei locuințe care are un consum mediu lunar de 300 kWh. Cunoaștem deja faptul că, cel puțin până la 1 aprilie 2025, prețul plafonat pentru clienții casnici se facturează la valoarea de maxim 1,3 lei/kWh.
Astfel, la un calcul simplu vedem cum factura normală este de 390 de lei. În acest caz, un sistem de panouri solare care să producă 1,5 – 2 kWh poate aduce economii uriașe, de 364 de lei (280 kWh din panouri). Suma finală de achitat va fi de doar 26 de lei.
Să spunem că aceeași locuință consumă 290 kWh/lună și produce doar 275 de kWh/lună din panouri. Factura ar fi fost de 232 de lei (290 x 0,8). Aici, panourile salvează 220 de lei (275 x 0,8). Proprietarul casei mai are de plătit furnizorului doar 12 lei.
În concluzie, pentru a produce mai mult decât consumi ai nevoie de un sistem fotovoltaic potrivit consumului tău de curent. La un consum mediu de 280 kWh/lună e nevoie de un sistem de aproximativ 1,5 – 2 kWh. Aici ar fi necesare 5-6 panouri fotovoltaice.