Adriean Videanu, fost primar al Bucureștiului și ministru în guvernul PDL, este în acest moment unul dintre ce mai prolifici oameni de afaceri din România. După ce a renunțat la politică, afacerile acestuia au explodat pur și simplu.
Videanu a ieșit din prim-planul politicii în 2015, atunci când și-a dat demisia din funcțiile de președinte PDL București și co-președinte al PNL București, ca urmare a punerii lui sub acuzare într-un dosar de corupție. De atunci, Videanu s-a concentrat mai mult pe afaceri și a reușit să-și extindă ”imperiul” controlat de familia lui.
În 2009, revista Capital scria că averea lui Videanu era de 200-220 de milioane de euro, afirmație respinsă de fostul ministru. Acesta spunea că averea personală a lui și a soției nu depășește 2 milioane de euro. Politicianul spunea atunci că informațiile din presă sunt doar exagerări.
Potrivit informațiilor obținute de la Registrul Comerțului, Adriean Videanu mai deține părți sociale la o singură firmă, aceasta fiind specializată în comerț cu ridicata a combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, cu sediul în Teleorman.
Videanu deține aici 33% din părțile sociale iar cifra de afaceri în anul 2020 (data ultimului bilanț făcut public pe site-ul Ministerului Finanțelor) a fost de 454.335 de lei. Profitul societății a fost de 231.398 lei, iar datoriile au ajuns la 218.276 lei.
Theda Mar (fost Titan Mar), firma producătoare de materiale de construcții, care i-a adus cei mai mulți bani lui Videanu, a făcut, în 2020, cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa. Mai exact, compania a ajuns la încasări de 79,3 milioane lei și un profit de 10,2 milioane lei. Firma are 106 angajați și datorii de 48,3 milioane lei. În companie, Videanu are rolul de administrator, alături de soția și fiica lui. De asemenea, cei doi copii ai fostului politician Andrei și Diana sunt și asociați.
Și Marmosim SA, fosta companie de stat, controlată în acest moment de Theda Mar, a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 37,8 milioane lei (cea mai mare din ultimii 10 ani) și un profit net de 2,7 milioane lei. Soții Videanu administrează compania cu sediu în Simeria, cu obiect de activitate: tăierea, fasonarea și finisarea pietrei.
Soția și copiii lui Videanu mai dețin împreună societatea Theda Stone Paper, înființată în 2019, cu obiect de activitate: cercetare-dezvoltare în științe naturale și inginerie.
Miorița Videanu mai deține părți sociale la companiile Theda Mar Design, Roma 12 District SRL și Theda Renew SRL, toate deschise în 2019.
Diana, fiica ex-primarului și-a deschis și o agenție de turism, Hakuna Travel, care încă nu și-a prezentat primele date.
Adriean Videanu a fost trimis în judecată în anul 2017, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, în dosarul Romgaz. Prejudiciul estimat de procurori este de 300 de milioane de lei. Urmărirea penală a durat, în acest dosar, circa 7 ani, iar procedura camerei preliminare a mai ținut 3 ani. Abia în 2020 a fost stabilit primul termen.
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de ministru al energiei, a aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA.
Mai exact, au fost acordate discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.