News

Câți bani face din haine designerul preferat de Carmen Iohannis. Andreea Tincu vinde produse la MAE și a ajuns la New York Fashion Week cu sprijin de la guvern

Andreea Tincu, designerul care realizează ținutele purtate de Carmen Iohannis la vizitele externe, a înregistrat o evoluție financiară spectaculoasă în ultimii ani.
12.05.2023 | 16:18
Cati bani face din haine designerul preferat de Carmen Iohannis Andreea Tincu vinde produse la MAE si a ajuns la New York Fashion Week cu sprijin de la guvern
Carmen Iohannis a purtat, în Singapore și Japonia, o creație a Andreei Tincu / Colaj foto: Fanatik / Sursa foto: Andreea Tincu Facebook
ADVERTISEMENT

Femeia care se află în spatele aparițiilor controversate ale primei doamne a României se numește Andreea Tincu și este din Iași. Ea este creatoarea preferată a lui Carmen Iohannis și este responsabilă cu ținutele ei în spațiul public.

Carmen Iohannis nu rămâne cu rochiile pe care le poartă în deplasările externe

Carmen Iohannis a purtat ținutele designerului ieșean Andreea Tincu la recentele vizite ale președintelui României în Singapore și Japonia; în Brazilia, Chile și Argentina, dar și la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a.

ADVERTISEMENT

Rochiile sunt realizate special pentru soția lui Klaus Iohannis, care le returnează creatoarei după ce le folosește, așa cum a mărturisit Andreea Tincu. Ulterior, obiectele vestimentare sunt vândute sau folosite în alte ședințe foto.

Cifra de afaceri a firmei Andreei Tincu a sărit de un milion de lei

Andreea Tincu SRL, firma creatoarei, are patru angajați, iar în 2022 a declarat o cifră de afaceri de 1.069.447 lei, dar și un profit net de 225.310 lei. În acte, societatea este deținută de Tincu Mihăiță Eduard și Knieling Iris Andreea (soțul și fiica Andreei Tinca), iar obiectul principal de activitate este de ”activități de design specializat”.

ADVERTISEMENT

Firma Andreei Tincu a fost înființată în anul 2011 și a avut parte de o ascensiune spectaculoasă. În ultimii șapte ani cifra de afaceri a companiei a crescut de cinci ori, iar profitul s-a mărit cu 1000%.

Andreea Tincu apare în mod constant pe listele de cheltuieli de protocol la MAE

Andreea Tincu SRL nu este preferată doar de prima doamnă ci și de oficialii din Ministerul Afacerilor Externe. În luna aprilie, MAE a avut făcut trei achiziții de la designerul favorit al soției președintelui, totalizând 960 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în martie s-au cumpărat produse de 1.150 de lei, iar în februarie a fost o singură achiziție în valoare de 300 de lei. Potrivit mae.ro, toate cheltuielile au fost făcute ”pe protocol” (documentul cu deconturile MAE pe luna aprilie, aici). Și anul trecut, MAE a apelat la serviciile societății Andreea Tincu SRL, în general pentru produse de valoare redusă (300-400 de lei).

La festivalurile de modă de la New York și Viena, cu sprijin financiar de la guvern

Pe de altă parte, în 2018, Andreea Tincu, alături de alți șase designeri, și-au expus creațiile la MQ Vienna Fashion Week, prin intermediul Programului de Promovare a Exportului, cheltuielile fiind suportate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Future in Textiles (FIT).

ADVERTISEMENT

Tot în 2018, Andreea Tincu a ajuns la International New York Fashion, după ce dosarul depus la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost acceptat de comisia de selecție (documentul aici).

Carmen Iohannis colaborează cu Andreea Tincu din 2015

Carmen Iohannis a apelat, prima dată, la serviciile Andreei Tincu în anul 2015, atunci când designerul a scris pe blogul personal că lucra lucra la imaginea Primei Doamne.

„Este timpul sa vedem ca o Prima Doamna nu este o femeie depășită de moda și chiar nu vad unde este problema ca se îmbracă într-un stil modern, în tendințe, la fel ca alte Prime Doamne din toată lumea.

Doamna Merkel nu are probleme cu decolteul, pe care recunosc sincer ca încă îl are frumos, în timp ce la noi se scriu pagini întregi despre lungimea fustei doamnei Carmen Iohannis”, scria Andreea Tincu în iulie 2015.

Anterior, alți designeri precum Alex Ciucu, Eli Lăslean sau Stephan Pelger s-au ocupat de vestimentația Primei Doamne, însă în ultimii ani, Carmen Iohannis a preferat-o mai mult pe Andreea Tincu.

Carmen Iohannis, acuzată că nu respectă ”eticheta”, prin ținutele ei

De-a lungul timpului, ținutele purtate de Carmen Iohannis la evenimentele publice au născut multe comentarii, inclusiv din partea altor designeri. Unul dintre ei este Cătălin Botezatu, care a declarat că soția președintelui nu a respectat ”eticheta” la funerariile Reginei Elisabeta.

”Astfel de ținute nu permit mâini goale sau decolteuri la funeralii, anumite lungimi ale rochiilor. Sunt interzise cu desăvârșire foarte multe accesorii cum a fost cazul, de pildă, chiar al unor figuri regale”, a declarat Cătălin Botezatu.

Andreea Tincu este absolventă a Universității de Artă George Enescu din Iași. Potrivit biografiei publicate pe site-ul casei de modă, ea și-a lansat propriul brand în 2007, după ce a lucrat cu nume importante ale modei românești. În prezent, ea este head designer al brandului Sense și deține propria linie de haine. În ultimii ani, mai multe vedete din România au purtat ținutele Andreei Tincu, cea mai importantă colaborare fiind cea cu Paula Herlo de la Pro TV.

ADVERTISEMENT