FCSB va încheia pentru al patrulea an la rând pe locul doi în Liga 1 Betano. Echipa lui Mihai Teja a fost din nou întrecută de CFR Cluj și în vară va juca în turul 1 din Europa League. Deși pe plan sportiv Gigi Becali suferă lovitură după lovitură de patru ani, pe plan financiar situația stă diferit.
FCSB este unul dintre puținele cluburi care mai plătesc bani pentru jucători, dar și care în ultimii ani au „exportat” jucători pe sume mari din Liga 1 Betano. Chiar dacă ratarea titlului atâtea sezoane la rând a avut un impact puternic asupra clubului, din punct de vedere financiar, situația de la FCSB nu este dramatică. Din 2015 și până acum, Gigi Becali a ieșit doar într-un sezon pe pierdere din punct de vedere financiar. De altfel, Gigi Becali a declarat în repetate rânduri că principala sa prioritate este să producă bani prin intermediul FCSB: „Eu nu sunt idiot să dau bani la fotbal, să pierd banii mei la fotbal. O să vedeţi! Să dea Dumnezeu să nu se întâmple! Nu cred, dar 100%, dacă ajung să pierd cinci, şase, şapte milioane la fotbal, la revedere. O ia Talpan şi cine vrea să o ia“
FANATIK vă prezintă situația financiară a FCSB-ului în ultimii ani, patronul Gigi Becali fiind pe plus, în ciuda eșecurilor pe bandă rulantă de pe plan intern. Dar, calificările în Europa League și transferul unor jucători pe sume mari în străinătate au înclinat pe plus balanța financiară.
FCSB a pierdut titlul în 2016 în dauna Astrei. Echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf a încheiat pe locul doi, însă a reușit un parcurs foarte bun în cupele europene, acolo unde au reușit să joace în play-off-ul Champions League și s-au calificat automat în grupele Europa League.
În același an, FCSB a stabilit recordul de transfer în Liga 1 Betano. L-a vândut pe Nicu Stanciu la Anderlecht pentru 9,8 milioane de euro. Belgienii l-au transferat în aceeași vară și pe Alex Chipciu de la roș-albaștrii pentru aproximativ 3,5 milioane de euro. În același sezon, FCSB a luat bani frumoși pe Fernando Varela (1,4 milioane de euro) și Jugurtha Hamroun (1 milion de euro pe împrumut).
Cu aceste cifre, FCSB a înregistrat un profit uriaș, 6 milioane de euro, iar datoria clubului a ajuns la un minimum istoric de 645.992 de euro, care este o nimica toată în comparație cu cifra de afaceri a clubului.
Bilanţul lui FCSB pe anul fiscal 2016:
Venituri totale: 25,02 milioane de euro
Cheltuieli totale: 18,3 milioane de euro
Profit net: 5,87 milioane de euro
Datorii: 645.922 de euro
Echipa lui Gigi Becali a pierdut de această dată în dauna Viitorului lui Gică Hagi titlul în Liga 1 Betano. FCSB și Viitorul au încheiat la egalitate de puncte, însă în play-off, echipa lui Hagi a avut rezultatele directe mai bune. S-a stârnit un scandal imens la finalul acelui campionat, FCSB adresându-se TAS referitor la criteriile de departajare în clasament, însă nu a avut câștig de cauză.
A fost încă un sezon în care FCSB a reușit calificarea în grupele cupelor europene. Roș-albaștrii au eliminat Plzen în turul trei din Europa League și luptau cu Sporting Lisabona pentru calificarea în grupele competiției. Lusitanii au fost prea puternici și s-au impus cu 5-1 la București. Totuși, echipa lui Dică a jucat în grupele Europa League și s-a calificat în primăvara europeană, în faza 16-imilor fiind eliminați de Lazio.
FCSB a avut venituri de 19,2 milioane de euro în 2017, însă profitul a fost „doar” de 600.000 de euro. Diferența față de anul precedent a fost la capitolul jucătorilor transferați. Gigi Becali nu a dat niciun „tun financiar” de anvergură, însă roș-albaștrii rămâneau un club solid din punct de vedere financiar.
Bilanțul FCSB pe anul fiscal 2017:
Venituri totale: 19,2 milioane de euro
Cheltuieli totale: 18,6 milioane de euro
Profit net: 600.000 de euro
Datorii: 550.000 de euro
În 2018, Liga 1 Betano a avut același scenariu. FCSB, favorită la titlu, pe care l-a pierdut în final de campionat în dauna lui CFR Cluj. De această dată nici rezultatele financiare ale clubului nu au fost cele dorite de Gigi Becali.
Echipa a avut venituri de 13 milioane de euro, însă cheltuielile a fost de aproximativ 15 milioane de euro. Cele mai multe venituri ale clubului au venit tot de la UEFA, aproximativ 5 milioane de euro, mai puțin decât în anii precedenți, 2,3 milioane de euro au venit din sponsorizări și…surprinzător sau nu, din bilete, aproximativ 2,7 milioane de euro.
Bilanțul FCSB pe anul fiscal 2018:
Venituri totale: 13 milioane de euro
Cheltuieli totale: 15 milioane de euro
Profit/pierdere: – 2 milioane de euro
Datorii: 466.000 de euro
În ultimii 3 ani, campioanele României nu au strălucit din punct de vedere financiar. Viitorul a ieșit pe pierdere din punct de vedere financiar în anul 2017, în care a luat titlul. Echipa lui Gică Hagi a raportat pierderi de 1,36 milioane de euro în sezonul în care a făcut cea mai mare performanță din istoria clubului.
Situația financiară de la CFR Cluj nu arată deloc grozav. Campioana ultimelor două ediții are performanțe financiare antagonice cu performanțele sportive. CFR Cluj a raportat pierderi de aproximativ 7,6 milioane de euro în anul fiscal 2018, cel în care a luat titlul. Mai mult, datoria celor de la CFR Cluj este de 11 milioane de euro, sumă uriașă care rămâne de văzut cum va putea fi plătită.
Nu tot timpul situația financiară de la FCSB a fost roz. În perioada 2007 – 2010 clubul a raportat pierderi uriașe, în ciuda faptului că a jucat an de an în grupele europene. 2007 a fost cel mai crunt an de când e Gigi Becali la FCSB. Clubul a raportat pierderi de 8,2 milioane de euro.
Următorii ani au fost tot pe pierdere: în 2008, FCSB a ieșit pe minus cu 1,5 milioane de euro, iar apoi în 2009 și 2010, Gigi a mai pierdut 4,8, respectiv 4,6 milioane de euro. A fost o perioadă neagră din punct de vedere financiar, cu un minus de aproximativ 20 de milioane de euro în patru ani de zile, în ciuda faptului că echipa juca an de an în grupele competițiilor europene.
După perioada neagră 2007 – 2010, a urmat una fructuoasă pentru club, în care FCSB a trecut pe plus. Din 2011, echipa lui Gigi Becali a început să producă profit constant. În 2011, echipa a ieșit pe plus cu 4,1 milioane de euro, însă recordul de venituri a fost înregistrat în 2013 când Gigi Becali a reușit să obțină un profit net de 11,8 milioane de euro. Singurii ani în care FCSB a ieșit pe pierdere în această perioadă au fost anii 2015: – 2,9 milioane de euro și 2018: – 2 milioane de euro.
Din anul 2003, când Gigi Becali a preluat FCSB și până în prezent, patronul are un profit de 5 milioane de euro. Acest rezultat a fost obținut din cumularea pierderilor și a profitului din bilanțuri, între anii 2004 și 2018.