Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă peste hotare, bine plătit, aveți ca opțiune culesul de sparanghel, în Germania. Aici, salariile s-au majorat în 2024, iar cele mai mici sunt similare cu ale unui medic în România, cu experiență, sau cu ale unui IT-ist sau manager.
Fenomenul plecării românilor la muncă, în străinătate, pentru un trai decent pe care nu-l pot avea în țara natală, capătă amploare de la o zi la alta. Nici nu este de mirare, având în vedere că patronii din zone precum Germania, Franța, Spania, Italia, Anglia sau Austria le oferă remunerații pe măsură.
Mai exact, salariul pentru culegătorii de sparanghel poate ajunge chiar și la 3000 de euro pe lună, dezavantajul fiind acela că se încheie contractul pe o perioadă de trei luni, în multe cazuri. Pe lângă salariu, angajatorii promit și cazare și asigurare de sănătate, așa cum apare într-un anunț recent, scrie romaniatv.net
Suma pe care o oferă acum fermierii nemți este mai mare față de anii anteriori, chiar triplă. Într-o altă ofertă este menționat faptul că un culegător de sparanghel poate primi cel puțin 2000 de euro pe lună.
Dacă v-am stârnit interesul, aflați că sezonul de cules sparanghel începe din iunie și se va încheia la începutul lunii septembrie. Sunt persoane care pleacă din luna martie sau din aprilie pentru a prinde loc.
Cerințele pentru o persoană care vrea să lucreze la cules de sparanghel în Germania sunt: seriozitate, lipsa cazierului judiciar și promptitudinea. Beneficiile sunt multiple, printre care transportul asigurat, plata suplimentară pentru munca în plus, o masă caldă pe zi, gratuită și acces la magazin sau supermarket.
Salariile pe care le pot avea peste hotare comparativ cu cele din România, îi pun serios pe gânduri pe mulți tineri români. Statisticile arată că voința acestora de a se mai înscrie la o facultate scade, deoarece au descoperit că aceasta nu le garantează un salariu mai bun.
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul tinerilor absolvenți de studii superioare. Doar 23% dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani au urmat această treaptă de învățământ, în timp ce media europeană este de 43%.
”Nu mă ajută cu nimic. Am impresia că o fac și termin facultatea și mă angajez pe un salariu de 3.000 de lei? În afară, dacă aș face aceeași facultate, design vestimentar, asta aș vrea să fac, sigur mi-aș găsi un job bine plătit”, a declarat Ciprian, un tânăr, pentru Știrile Protv.