Câți bani îți dă statul român ca să cultivi usturoi? Potrivit datelor oficiale e vorba de 3.000 de euro pe hectar, prin schema de ajutor, vorbind aici de fonduri totale alocate de 30 de milioane de lei. Programul ar fi de mare succes în Giurgiu, unde peste 90 de fermieri au beneficiat de acești bani în 2022.
Conform DC News, agricultorii din românia sunt încurajați prin acest ajutor oferit de stat să cultive usturoi. “La început, ne putem speria de costul mare de înfiinţare a unui hectar de usturoi, pentru că sămânţa intră între 600 şi 1.200 kg la hectar. Diferenţa o face calibrul căţeilor de usturoi, de la cei mai mici la cei mai mari. Totuşi, la 3.000 euro, cât s-a oferit sprijinul, ne cam acoperim costul de înfiinţare a unui hectar”, a explicat Alin Mârzac, reprezentant al unei societăți agricole.
Doritorii au o dată limită de depunere a dosarelor pe 16 mai, iar valorificarea producției se poate face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie, inclusiv. În Giurgiu există o mare piață de desfacere pentru usturoi, astfel că producătorii locali sunt încurajați să crească această plantă.
”Sunt sprijiniţi şi există acea desfacere asigurată şi interesul pentru consumul de usturoi românesc a crescut”, a transmis Petra Ochişor, director al Direcţiei pentru Agricultură Giurgiu. Pentru a beneficia de acești bani, doritorii trebuie să cultive usturoi pe cel puțin 3.000 de metri pătrați și să obțină o producție de minim 3 kilogram de usturoi pe 10 metri pătrați. În Giurgiu aproximativ 90 de oameni au primit acești bani în 2022.
Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat sumele necesare pentru programul Tomata 2023. Aici e vorba de cei care cultivă tomate (roșii) în sere și solarii. Bugetul pentru 2023 e de 63 milioane de euro.
Spre deosebire de 2022, în 2023 fermierii vor putea cere bani doar pentru culturile de tomate din spațiile protejate, spre deosebire de cele din 2022, când fermierii puteau cere sprijin pentru culturile de ardei, vinete, castraveți, salată sau ceapă verde. O altă modificare importantă e scăderea sprijinului maximal de la 4.000 de euro la 3.000 de euro pentru 1.000 m2 per beneficiar.
Mai mult, potrivit datelor oficiale, o întreprindere nu va putea depăși 20.000 de euro valoarea totală a ajutoarelor de minimis pe durata a trei exerciții financiare, iar sumele vor fi plătite într-o singură tranșă, lucru confirmat de autorități printr-un comunicat oficial.
”Programul Tomata 2023 poate fi accesat de către producătorii și agricultorii persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producătorii agricoli persoane juridice”, transmite Ministerul Agriculturii.
Totodată, agricultorii trebuie să solicite acest ajutor dacă utilizează o suprafață cumulată de minimum 1000 mp/ciclu de producție cultivată, exclusiv de tomate în sere sau solarii. Important de știut, această suprafață trebuie marcată cu un indicator, poziționat la un loc vizibil. ”Cultivatorii trebuie să obțină producția minimă adecvată culturii, iar aceasta să fie înregistrată în evidențele registrelor deschise la primăriile de care aparțin zonele cultivate. Folosirea produselor de protecție este un alt criteriu important impus de acest program, cât și obținerea unor tomate care conțin un număr maxim aplicabil de reziduuri de pesticide. Fermierii vor fi verificați în teren de Direcțiile Județene Agricole”, mai transmite ministerul, conform agro.basf.ro.