Life

Câți bani mai primește Nadia Comăneci de la statul român. Gimnasta de 10 ia o sumă deloc de neglijat

Nadia Comăneci este considerată una dintre cele mai mari gimnaste din lume. A fost prima sportivă care a luat nota 10 pentru un exercițiu la Jocurile Olimpice de la Montreal. Pentru performanțele sale, Nadia Comăneci primește de la statul român o rentă viageră deloc de neglijat.
28.10.2021 | 19:45
Cati bani mai primeste Nadia Comaneci de la statul roman Gimnasta de 10 ia o suma deloc de neglijat
Câți bani mai primește Nadia Comăneci de la statul român. Gimnasta de 10 ia o sumă deloc de neglijat
ADVERTISEMENT

Nadia Comăneci este un adevărat simbol pentru România și un model pentru generații întregi.  Este prima gimnastă din lume care a primit nota 10 pentru un exercițiu la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Ulterior a mai câștigat și alte medalii. Pentru performanțele sale, fosta mare gimnastă primește lunar de la statul român o pensie de peste 16.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu este însă cea mai mare rentă viageră acordată de statul român.

Câți bani mai primește Nadia Comăneci de la statul român. Gimnasta de 10 ia o sumă deloc de neglijat

Nadia Comăneci este una dintre cele mai mari gimnaste din lume. A fost supranumită Zeița de la Montreal sau Perfect Nadia, după ce a câștigat prima notă de 10 la gimnastică în cadrul Jocurilor Olimpice. Se întâmpla în 1976. În total, Nadia Comăneci a obținut 5 medalii olimpice și este considerată una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii.

Pentru performanțele sale, statul român o recompensează cu o pensie lunară de peste 16.000 de lei. În vara acestui an suma exactă era 16.635 de lei.

ADVERTISEMENT

Această rentă viageră a fost adăugată în Legea Sportului în anul 2000. Orice sportiv care câștigă o medalie la Jocurile Olimpice va primi lunar pe viață o sumă de bani. Și cei care au câștigat medialii la Campionatele Mondiale sau Europene sunt recompensați.

Pensia este calculată în funcție de salariul mediu brut, și se acordă 1.5 salarii medii brute pe economie astfel:

ADVERTISEMENT
  • 100% pentru prima medalie de aur obținută la jocurile olimpice
  • 80% pentru prima medalie de argint obținută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obținută la campionatele mondiale
  • 70% pentru prima medalie de bronz obținută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obținută la campionatele europene

Renta viageră pe care o primește Nadia Comăneci este printre cele mai mari acordate de statul român.

ADVERTISEMENT

Nadia Comăneci are o școală de gimnastică în SUA

Nadia Comăneci a intrat prima dată în sala de gimnastică la vârsta de cinci ani. Din anul 1971, a fost pregătită de Bela și Martha Karoly. Din 1997 a mai avut însă și alți antrenori. La doar 11 ani a câștigat primul titlu de campioană națională absolută.

După doi ani, în 1973,  lua cinci medalii de aur la internaționalele de Gimnastică ale României. La Campionatul European din 1975, din Norvegia, cucerește patru medalii de aur. Urmează Turneul Campioanelor de la Londra unde ia trofeu.

În 1976, obține aurul olimpic la Montreal (3 medalii) și devine prima gimnastă din lume notată cu 10 într-un astfel de concurs. În următorii ani, Nadia Comăneci a mai câștigat și alte medalii.

Perfect Nadia decide  să se retragă din activitate în mai 1984 și devine antrenor federal. Fosta gimnastă fuge din țară cu o săptămână înainte de revoluția din 1989.

Decide să se stabilească în SUA, iar în prezent locuiește alături de soțul și fiul său în Oklahoma. Nu a renunțat niciodată la pasiunea ei pentru sport și în urmă cu mai mulți ani și-a deschis o școală de gimnastică.

De-a lungul timpului s-a implicat și în foarte multe acțiuni de caritate.

ADVERTISEMENT