Fotbal intern

Câți bani pierde FCSB după ratarea calificării în play-off. Probleme mari pentru clubul lui Gigi Becali

25.09.2020 | 16:49
Cati bani pierde FCSB dupa ratarea calificarii in playoff Probleme mari pentru clubul lui Gigi Becali
ADVERTISEMENT

Pe lângă șansa de a juca din nou în grupele europene, este dureros pentru roș-albaștri să afle și câți bani pierde FCSB după ratarea calificării în play-off, după înfrângerea cu 0-2 în fața lui Slovan Liberec.

Este al treilea sezon consecutiv în care oamenii lui Gigi Becali nu reușesc să se califice, iar eșecul sportiv va afecta grav și finanțele clubului.

ADVERTISEMENT

După două sezoane fără prezențe în grupele Europa League, FCSB a acumulat pierderi mari, iar noua stagiune nu va face decât să îngreuneze situația clubului.

Câți bani pierde FCSB după ratarea calificării în play-off. Vor încasa 780.000 de euro de la UEFA

Clubul lui Gigi Becali a reușit să atragă în conturi 500.000 de euro după primele două tururi preliminare ale Europa League. Partida cu FC Shirak, din turul întâi a adus de la UEFA 240.000 de euro, în vreme ce meciul cu Backa Topola a mai garantat încasarea a 260.000.

ADVERTISEMENT

Celor 500.000 de euro câștigate după duelurile cu Shirak și Backa Topola li se vor adăuga alte 280.000 de euro pe care UEFA îi oferă echipelor care ajung în turul trei preliminar al Europa League. Având în vedere că FCSB nu a reușit să se califice în play-off, cei 780.000 de euro vor rămâne singura sumă primită de la UEFA în acest sezon.

Firește, FCSB va mai încasa bani de pe urma drepturilor de televizare, iar cei de la Prima TV au ajuns la un acord cu roș-albaștrii pentru meciul cu Slovan, în așa fel încât să plătească 50.000 de euro pentru a-l putea difuza. Suma este de trei ori mai mică decât cea pe care a solicitat-o Gigi Becali inițial. Așadar, veniturile pe care FCSB le va obține de pe urma actualei ediții de Europa League nu vor depăși un milion de euro.

ADVERTISEMENT

Ce ar fi putut fi, dacă FCSB ajungea în grupe

Simpla prezență în play-off-ul Europa League, acolo unde FCSB ar fi întâlnit-o pe APOEL Nicosia, le-ar fi adus roș-albaștrilor alte 300.000 de euro doar din partea UEFA. Această sumă a fost deja pierdută ca urmare a înfrângerii cu Slovan Liberec. În cazul în care ar fi reușit să se califice, roș-albaștrii aveau garanția că vor juca acasă în play-off, deci ar fi primit o sumă importantă și în schimbul drepturilor de televizare a meciului.

Simpla calificare în grupele Europa League ar fi adus și ea încă 2.920.000 de euro pentru FCSB. Așadar, roș-albaștrii au fost la doar două victorii distanță de atragerea a cel puțin 3.220.000 de euro din partea UEFA, la care s-ar fi adăugat și banii de la televiziuni, plus cei din market pool.

ADVERTISEMENT

În grupele Europa League, fiecare punct câștigat ar fi contribuit la bugetul clubului cu 190.000 de euro! Fiind șase meciuri, FCSB ar fi avut destule ocazii să adune venituri semnificative. Chiar și în lipsa spectatorilor din tribune, clubul tot ar fi organizat trei partide de pe urma cărora ar fi încasat sume importante din partea televiziunilor. Maximul de bani pe care roș-albaștrii l-ar fi putut obține de pe urma prezenței în grupele Europa League se ridică la 12.000.000 de euro.

Câți bani pierde FCSB după ratarea calificării în play-off. CFR Cluj jubilează cu gândul la market pool

O altă sursă importantă de bani pentru FCSB ar fi putut fi market pool-ul prin care UEFA pune la bătaie 168 de milioane de euro pentru cluburile din Europa League, distribuite în funcție de țara din care vin echipele calificate în grupe. Suma aferentă României se ridică la aproximativ 2.000.000 de euro.

Cele două milioane ar fi urmat să fie împărțite de FCSB și CFR Cluj, dacă ambele ajungeau în grupe, iar roș-albaștrii ar fi primit 60% din sumă pentru că au câștigat Cupa României. CFR Cluj, pe de altă parte, ar fi avut dreptul să primească doar restul de 40%. Prin aproximație, FCSB ar fi încasat 1.200.000 de euro din market pool.

Cum FCSB a fost eliminată de Slovan Liberec, toată suma va ajunge în conturile clujenilor, dacă alb-vișiniii reușesc să treacă de KUpS Kuopio în play-off. Astfel, clujenii ar putea aduna din nou o sumă impresionantă de bani din partea UEFA, după ce în sezonul trecut au încasat peste 13.000.000 de euro.

FCSB are datorii uriașe către Gigi Becali. Renunță la pretenții și vinde vedetele?

Cum FCSB a pierdut cel puțin 300.000 de euro pentru că nu a ajuns în play-off-ul Europa League și încă 4.120.000 pe care i-ar fi putut primi garantat dacă ajungea în grupe, echipa lui Gigi Becali se află într-o situație dificilă, în contextul pierderilor deja înregistrate de club.

Conform gsp, clubul FCSB are datorii de aproape 10.000.000 de euro căre principalul său creditor, Gigi Becali. Datoriile s-au adunat în ultimii doi ani. Având în vedere faptul că nu va avea acces la milioanele de la UEFA nici în acest sezon, clubul roș-albastru riscă să se afunde și mai mult în pierderi.

În aceste condiții, Gigi Becali ar putea alege să vândă unii dintre jucătorii-vedetă pe care îi are la club, precum Dennis Man sau Florinel Coman. În schimbul celor doi, patronul FCSB a declarat de foarte multe ori că nu acceptă sume mai mici de 10 milioane de euro, însă în actualul context ar putea fi forțat să reducă mult din pretenții și să accepte și oferte de 5-6 milioane în schimbul „perlelor” din atac.

Așadar, pandemia de coronavirus a lovit-o ca un blestem pe FCSB, care a pierdut cel puțin 4.000.000 de euro ca urmare a ratării prezenței în grupele Europa League. De asemenea, clubul va rata posibilitatea de a se situa pe o poziție de putere în negocierile pentru vedetele sale, astfel că oameni precum Florinel Coman și Dennis Man ar putea pleca pe sume mult mai mici decât cele dorite inițial de Becali.


(P) Cota BETANO pentru Poli Iași – FCSB: 1,85 este cota pentru „Sub 2,5 goluri“. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT