România suferă pierderi la toate nivelurile după decizia Austriei de ne ține în afara Spațiului Schengen.
Veto-ul oficialilor de la Viena din Consiliul JAI de la Bruxelles care izolează România o nouă perioadă în afara Spațiului Schengen reprezintă o lovitură financiară de proporții primită de țara noastră.
Imediat după anunțul venit din Belgia, ministrul economiei, Florin Spătaru, a explicat urmările de ordin economic ale deciziei.
Oficialul Guvernului spune că, pentru economia României, votul Austriei e echivalent cu pierderi de 10 miliarde euro anual. Spătaru spune că este vorba despre costuri pe care România le plătește deja de mai mulți ani, din cauza faptului că e izolată în afara spațiului comun de circulație.
”O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a spus ministrul la Digi 24.
Florin Spătaru este dezamăgit de faptul că, deși tehnic îndeplinește toate criteriile, România are de suferit.
”Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp. Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare.
De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a mai precizat oficialul.
În urmă cu câteva săptămâni, despre efectele economice ale intrării în Schengen a vorbit și ministrul finanțelor, Adrian Câciu.
Acesta a spus, în octombrie, că intrarea României în spațiul de liberă circulație ar putea însemna un beneficiu major pentru economia românească și ar putea aduce un plus de 0,5 puncte procentuale la creșterea economică.
”Intrarea în Schengen ar putea însemna un beneficiu major pentru economia românească. După calculele mele ar aduce un plus de 0,5 puncte procentuale la creșterea economică. Aceasta ar veni din exporturi, din investiții noi în România, din fluxuri comerciale”, a declarat Câciu, pentru economedia.