News

Câți bani pierde turismul românesc din pricina războiului din Israel. Suma depășește miliardul

Războiul din Israel a lovit puternic și industria turismului, iar consultantul în domeniu Traian Bădulescu dezvăluie pierderile înregistrate de România și de Țara Sfântă.
22.10.2023 | 14:23
Cati bani pierde turismul romanesc din pricina razboiului din Israel Suma depaseste miliardul
Turismul românesc înregistrează pierderi mari din pricina războiului din Israel (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Turismul bilateral româno-israelian este, de ani buni, unul tradițional. Românii vizitau Israelul în special pentru pelerinaje, dar și pentru circuite turistice sau city break-uri, iar israelienii soseau bucuroși în România unde erau mereu bine primiți și întotdeauna se simțeau în siguranță. Până nu demult, din punctul de vedere al numărului, turiștii israelieni sosiți pe meleagurile noastre se situau pe locul secund (234.500 de sosiri în anul 2019), dar în același timp erau cei mai mulți vizitatori străini veniți în București. Consultantul în turism Traian Bădulescu a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, care sunt pierderile înregistrate de țara noastră în urma conflictului declanșat de teroriștii Hamas, dar și care erau punctele de atracție din Țara Sfântă pentru vizitatorii români.

Traian Bădulescu
Consultantul în turism Traian Bădulescu (sursa facebook.com)

Consultantul în turism Traian Bădulescu: „1,2 miliarde de lei cheltuiau anual israelienii în România, înainte de război”

Potrivit interlocutorului nostru, înaintea începutului războiului, pentru un pachet turistic în România, un israelian cheltuia, în medie, 580 de euro de persoană, plus încă 100 de euro zilnic pentru mâncare, cumpărături etc. Durata medie a unui sejur în România pentru un turist israelian era de cinci nopți.

ADVERTISEMENT

„În concluzie, fiecare israelian cheltuia în total aproximativ 1.100 de euro, suma generată de cei peste 230.000 de vizitatori israelieni care au ales țara noastră în 2019 fiind de peste 1,2 miliarde de lei, turiștii proveniți din această țară aflându-se pe locul 1 la capitolul cheltuielilor, în România”, a declarat Traian Bădulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

În mod tradițional, compatrioții noștri alegeau, în ordine, pelerinajele, circuitele culturale tematice, city break-urile sau sejururile pe litoral (Eilat, la Marea Roșie, fiind o stațiune favorită). „Conaționalii noștri se regăseau în top 10 la nivel mondial pe lista tuturor naționalităților care călătoresc în Israel și în top 5 la nivel european. Noi reprezentam 17,5% din fluxul de turiști pe care Israelul îi absorbea din Europa Centrală și de Est, fiind pe primul loc în regiune, depășind Polonia, ba chiar Canada şi Brazilia, dacă ne referim la nivel mondial”, a continuat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, am aflat că „anul trecut, Israelul a fost vizitat de peste 50.000 de turiști români. Pe de altă parte, tot în 2022, peste 153.000 de israelieni au venit la noi în țară și se află pe locul doi, ca număr de turiști, după cei peste 177.000 de germani”, a completat consultantul în turism.

Ierusalim
Ierusalimul este o metropolă seducătoare, inclusiv în timpul nopții (sursa hepta.ro)

„Noi plângem după Ierusalim, ei plâng după Sinaia…”

Anul acesta, „musafirii” noștri evrei au optat pentru circuitele clasice precum Bucureștiul, Clujul, Timișoara, Brașovul, Valea Prahovei, Branul sau litoralul românesc. „Situația este foarte tristă, mai ales că Israelul s-a aflat constant pe primele locuri din punctul de vedere al sursei de turiști pentru România, în 2018, 2019 și în primele două luni ale anului 2020, iar vizitatorii din această țară tocmai începuseră să revină în număr mare”, consideră Traian Bădulescu.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, „românii preferau să viziteze orașul sfânt Ierusalim, o destinație apreciată atât de creștini, cât și de evrei sau de musulmani, Betleemul – considerat casa lui Iisus, Nazaret – locul în care s-a născut Mântuitorul, Tel Aviv – cel mai căutat oraș din Israel, pentru viața de noapte, Acra – cel mai apreciat din punct de vedere al siturilor arhitecturale, Haifa – apreciat de către cei care iubesc plajele sau Jaffa – un oraș încărcat de istorie, menționat și în Biblie”.

„De asemenea, compatrioții noștri erau atrași de  regiunea Mării Moarte, cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare, Marea Galileii și Eilat, considerat „Perla de la Marea Roșie”. Așadar, putem spune că noi plângem după Ierusalim, iar ei după Sinaia”, a punctat Traian Bădulescu.

ADVERTISEMENT
Tel Aviv
Tel Aviv, un oraș atractiv atât pentru plajă, cât și pentru viața de noapte (sursa hepta.ro)

Destinațiile din Țara Sfântă, căutate și pe timp de criză

În schimb, potrivit afirmațiilor intervievatului FANATIK, „în ultimii ani, turismul din Israel s-a confruntat cu o serie de provocări, inclusiv cu pandemia globală de COVID-19, când țara a fost, practic, închisă pentru vizitatori. Dar cele mai mari probleme au fost cauzate de tulburările politice și de amenințările teroriste”.

Cu toate acestea, „a fost observată o redresare treptată a turismului, numărul de vizitatorilor sosiți în 2022 fiind estimat aproape de nivelul de dinaintea pandemiei. În 2019, Israelul a întâmpinat 4,9 milioane de turiști, iar anul trecut, Țara Sfântă a fost vizitată de 2,5 milioane de persoane”.

Conform spuselor lui Traian Bădulescu, „după începutul războiului, situația s-a modificat radical, dar și în trecut au existat momente în care Israelul aproape că a spus „stop” turismului timp de câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Dacă facem o paralelă cu situația din Ucraina, țara vecină nu reprezenta o atracție turistică deosebită, confruntându-se cu probleme de securitate încă din anul 2014. Însă Israelul a rămas mereu o destinație turistică foarte căutată. Vorbim despre locurile Sfinte, dar ne referim și la stațiunile de pe litoral, de la Marea Mediterană, Marea Moartă sau Marea Roșie ori de city break-urile din Tel Aviv sau Ierusalim”.

900 de vizitatori români, surprinși de atacurile teroriste

Ni s-a mai explicat că, potrivit datelor deținute de ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), la momentul primelor atacuri ale teroriștilor Hamas, în Israel se aflau aproximativ 900 de vizitatori români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puțini fiind veniți pentru alte tipuri de pachete turistice. Turiștii aflați în Țara Sfântă nu au raportat probleme majore. Cu toate acestea, din pricina evoluției incerte a situației în sudul Israelului, ANAT a recomandat ferm tuturor agențiilor de turism să suspende trimiterea de turiști în această zonă, până la stabilizarea situației.

„În ce mă privește, recomand agențiilor de turism să mențină contactul cu partenerii lor locali și cu autoritățile române de la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a fi mereu la curent cu ultimele informații și recomandări. Potrivit Ministerului israelian al Turismului, la momentul atacului, în Israel se aflau aproape 130.000 de turiști străini”, a dezvăluit interlocutorul nostru.

Acesta a mai relatat că majoritatea vizitatorilor străini care aleg ca destinație Israelul provin din SUA (900.000), Franța (300.000), Germania (280.000) și Marea Britanie (220.000). „Însă nici numărul turiștilor din România nu era neglijabil. În „vremurile normale”, în Israel soseau, anual, peste 100.000 de turiști români, recordul fiind de 130.000, în 2019”, a menționat expertul în domeniu.

Anul trecut, un număr de 2,675 milioane de turiști din lumea întreagă au intrat în Israel, față de 397.000 în 2021 și 831.000 în 2020, potrivit datelor Ministerului Turismului din această țară. Acest lucru s-a datorat faptului că Israelul este o destinație complexă, care presupune atât turism religios și  pelerinaje, cât și plajă, soare, distracție ori circuite culturale și istorice.

Aeroport Israel
Turiștii israelieni au urcat la bordul avioanelor cu destinația România și după 7 octombrie (sursa hepta.ro)

Ofertele pentru Revelion au rămas valabile

Am mai aflat că, „inclusiv după data de 7 octombrie, în România au ajuns turiști israelieni, deoarece aveau deja rezervările făcute. Din discuțiile purtate cu touroperatorii israelieni și români, marea majoritate a vizitatorilor se vor reîntoarce în țara lor după efectuarea sejurului, pentru a fi la datorie și alături de cei dragi. Foarte puțini au ales să-și prelungească aici vacanțele, deși ar fi fost în siguranță. Și majoritatea spun că de-abia așteaptă să revină în România, dar întâi să fie pace în Israel, iar lucrurile să revină la normal…”.

Partenerul nostru de discuție a ținut să evidențieze faptul că, „până la urmă, turismul este strâns legat de pace. Și chiar dacă s-ar afla în siguranță în orașul sau stațiunea unde ar fi cazat, un turist nu se va simți bine în atmosfera apăsătoare a unei țări aflate în conflict sau război. Dinspre România către Israel erau programate, pentru lunile octombrie și noiembrie, zeci de grupuri de pelerini”.

„În schimb, pentru perioada decembrie – ianuarie, agențiile de turism au pregătit programe de Crăciun și de Revelion, cu ședere exclusiv în Israel sau combinate cu Iordania ori Turcia, respectiv croaziere care andocau în portul Tel Aviv. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, de la săptămână la săptămână. Cu siguranță, Țara Sfântă își va reveni și va putea fi din nou vizitabilă”, a încheiat Traian Bădulescu, pe un ton optimist.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima,...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii ignoră
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica...
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica soției: „Dezamăgirea ar trece mai uşor”
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22...
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e...
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie...
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”