După tragedia de la începutul acestei săptămâni, când o tânără a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi, pe traseul Jepii Mici, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că populația de urs brun de la noi din țară este scăpată de sub control și că relocarea nu reprezintă o soluție viabilă. Fechet a susținut că urșii care se apropie de zonele populate trebuie să fie eutanasiați sau împușcați și a anunțat că va propune prin ordin de ministru dublarea cotelor de recoltare.
Nu există date exacte, dar în România se află aproximativ 8.400 de exemplare de urs brun, conform lui Ionuț Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În Europa se află aproximativ 22.000 de urși, dintre care 17.000 urși bruni, ceea ce înseamnă că la noi în țară există aproximativ jumătate din urșii bruni de pe continent.
În ultima perioadă, autoritățile locale încearcă să lupte împotriva invaziei urșilor. De exemplu, primăria Toplița (județul Harghita) a semnat pe 22 mai 2024 un contract în valoare de 4.873,6 lei pentru produse de ecarisaj pentru reducerea numărului de câini și urși, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice.
S-au cumpărat 20 de seringi de 15 ml pentru armă tranchilizare de calibrul 13 mm și 40 de ace plane, grosimea de 2 mm și lungimea de 100 mm, fiecare ac venind însoțit de 3 obturatoare incluse în prețul acului. În județul Harghita s-au consemnat, în ultimii ani cele mai multe atacuri ale urșilor la gospodăriile sătenilor.
Pe 14 mai 2024, Primăria Gura Căliței (județul Vrancea) a parafat un contract în valoare de 12.000 lei pentru “servicii veterinare intervenție imediată asupra exemplarelor de urși în intravilan și extravilan”, pentru o perioadă de 12 luni. Un contract similar a fost semnat de Primăria Dumbrăveni (județul Vrancea).
Pe 26 aprilie 2024, instituția a parafat contractul de 12.000 lei pentru aceleași servicii veterinare pentru intervenția asupra urșilor. Aceeași sumă a fost direcționată de Primăria Năruja (județul Vrancea) pentru „servicii de intervenții/permanență pentru prevenirea și combatere atacurilor exemplarelor de urși bruni conform prevederilor art. 2 alin 1 din OUG 81/21.07.2021”.
Respectivul articol se referă la asigurarea serviciilor de specialitate privind alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a exemplarelor de urs. Unitatea administrativ-teritorială poate încheia contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu gestionarul, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice.
Consiliul local al comunei Nereju, din județul Vrancea, a parafat pe 15 aprilie 2024 un contract în valoare de 9.000 lei pentru aceleași servicii de intervenții/permanență pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urși bruni. Contractul are o durată de 9 luni, iar fiecare intervenție lunară va costa 1.000 lei.
Primăria comunei Paltin (județul Vrancea) a încheiat, pe 11 aprilie 2024, un contract în valoare de 12.000 lei pentru servicii de intervenții împotriva urșilor, durata acestuia fiind de 12 luni. Furnizorul serviciilor în Vrancea este ASF Asociația DRF Grupul Silvic Argheș /Focșani, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice.
Primăria Livezeni (județul Mureș) a plătit, pe 27 mai 2024, 12.000 lei pentru servicii de tranchilizare/relocare/marcare/alungare/eutanasiere a urșilor. Cel mai nou contract pentru servicii de intervenție pentru combaterea atacurilor urșilor a fost semnat pe 27 iunie 2024 de Consiliul local al comunei Horgești, din județul Bacău, valoarea sa fiind de 12.000 lei, iar durata de 12 luni.