News

Câți bani plătește Bucureștiul pentru înhumarea persoanelor fără rude sau neidentificate. Suma este de ordinul milioanelor

Capitala achită bani serioși pentru înhumarea persoanelor fără rude sau neidentificate. În fiecare an este alocat un buget zdravăn pentru astfel de situații
21.10.2022 | 09:03
Cati bani plateste Bucurestiul pentru inhumarea persoanelor fara rude sau neidentificate Suma este de ordinul milioanelor
Primăria Capitalei, milioane pe înhumarea persoanelor fără rude. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fenomenul persoanelor fără adăpost a luat amploare în întreaga lume, culmea, chiar și pe timp de pandemie. Deși autoritățile ar fi putut să gestioneze în această perioadă mult mai ușor situația, nu toate țările au călcat pedala de accelerație. România, de exemplu, nici măcar nu știe câți oameni trăiesc în acest fel.

Bucureștiul, bani grei pentru înhumarea oamenilor fără rude sau neidentificate

Concret, dacă în Finlanda aproape că a fost eradicată problema, țara noastră nici măcar nu are o statistică oficială cu privire la numărul persoanelor fără adăpost. Autoritățile se întorc cu spatele, în timp ce mai multe organizații se chinuie să scoată la lumină adevărul și solicită disperate ajutor.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei estimări vechi de mai bine de 15 ani, estimare făcută de un ONG, numai în București trăiau, în 2005, aproximativ cinci mii de oameni fără un acoperiș deasupra capului. Numărul lor nu a scăzut și autoritățile se lovesc constant de o problemă fără rezolvare.

În fiecare an, cel mai mare oraș al țării, trebuie să se ocupe de înhumarea persoanelor fără rude, susținători sau neidentificate care decedează pe raza municipiului București.

ADVERTISEMENT

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București a lansat acum o licitație pe portalul SEAP prin care a anunțat că este gata să plătească o sumă impresionantă unui singur operator economic care se va ocupa de situația.

Aproape 4 milioane de lei plătește Bucureștiul pentru înhumarea acestor persoane în următorii trei ani ani de zile. Autoritățile au lansat și un număr estimativ și au transmis că de banii aceștia, în 36 de luni, ar putea fi înhumate chiar și 1260 de persoane.

ADVERTISEMENT

Ce cheltuieli există atunci când moare o persoană neidentificată

Fiecare persoană care nu are aparținători, nu are susținători și este neidentificată obligă statul român la anumite cheltuieli. Astfel, trebuie să existe un certificat constatator al decesului și cineva să se ocupe de eliberarea lui.

Umează apoi îmbălsămarea propriu zisă și împachetarea, dar și eliberarea actului de îmbălsămare. De asemenea, în preț intră și toaletarea defunctului.

ADVERTISEMENT

Maxim cinci zile fără costuri suplimentare, cadavrul poate fi păstrat în camere frigorifice, după aceea, statul începe să plătească. Manipularea sicriului, asigurarea acestuia și a lenjeriei, dar și a crucii de lemn cu înscrierea numelui decedatului sau, după caz, pentru cei neidentificați, a numărului INML și a anului de deces, reprezintă alte cheltuieli.

În cele din urmă, statul achită și transportul sicriului la locul de înhumare.

Ce trebuie să asigure statul în astfel de situații

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București solicită companiei care câștigă licitația să asigure în primul rând un autopsier, indiferent că acesta este angajat sau colaborator. Persoana în cauză trebuie să aibă Bacalaureatul și să dețină un certificat care să-i dovedească această calificare.

Cel puțin două persoane trebuie să manevreze decedatul și/sau sicriul, dar și doi șoferi sau doi oameni care să asigure toaletarea persoanei. Este nevoie și de mașină funerară de tip dubiță, două la număr, ambele inscripționate cu însemne specifice și omologate de RAR. Nu în ultimul rând este nevoie de un frigider mortuar cu o capacitate de cel puțin cinci locuri.

Sute de oameni fără rude, îngropați în doar câteva luni pe banii Primăriei

În mai puțin de doi ani de zile, peste 500 de oameni ai străzii sau persoane fără rude au fost îngropați pe banii autorităților locale din București. Și atunci, Primăria Capitalei a fost nevoită să plătească 140 de mii de euro unei firme de pompe funebre.

Mai trebuie spus că, în 2020, contractul a fost atribuit, prin procedură simplificată, unei societăți bucureștene care s-a angajat să respecte cerințele caietului de sarcini.

ADVERTISEMENT