News

Câți bani poți primi dacă zborul tău întârzie sau este anulat. Iată cum poți determina companiile aeriene să îți plătească despăgubiri

Drepturile pasagerilor sunt grav încălcate de companiile aeriene. În unele cazuri, plata despăgubirilor lipsește cu desăvârșire
24.02.2025 | 18:33
Cati bani poti primi daca zborul tau intarzie sau este anulat Iata cum poti determina companiile aeriene sa iti plateasca despagubiri
Pasagerii companiilor aeriene nu își primesc despăgubirile, deși este un drept prevăzut de Regulamentul european / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Nu de puține ori, cei ce folosesc deplasarea cu avionul s-au confruntat cu întârzieri și anulări de zboruri, motiv pentru care companiile aeriene au fost trase la răspundere. În urma acestor plângeri, operatorii de zbor au prezentat scuze, au invocat situații excepționale și au apelat la răbdarea și buna înțelegere a pasagerilor. Toate, însă, pentru a nu plăti despăgubirile aferente.

Drepturile pasagerilor pe care mulți le ignoră

Ceea ce mulți pasageri nu știu este că au mai multe drepturi de care ar trebui să facă uz. De pildă, pot primi până la 600 de euro din partea companiilor aeriene în cazul unor nereguli. Din păcate, mulți renunță la a cere dreptate. Motivele sunt fie informarea insuficientă, fie lipsa de răbdare, dat fiind faptul că, uneori, este un proces îndelungat. Se crede că, astfel, companiile aeriene își creează un profit solid de pe urma pasagerilor care nu solicită despăgubiri în cazul unei întârzieri importante sau unui zbor anulat brusc.

ADVERTISEMENT

„Pe termen lung, companiile au de câștigat dacă nu plătesc. Chiar dacă se cer drepturile în instanță, majoritatea nu fac nimic. Aceste sume rămân în conturile companiilor. Este un drept al pasagerilor, doar că, dacă nu îl cer în termen de trei ani, este prescris. Cât timp pasagerul nu își solicită banii, nu pot fi obligate companiile să restituie”, explică Bogdan Blaj, avocat, pentru FANATIK.

Potrivit Blaj Law, există un regulament european ce prevede un sistem diferențiat de compensații pentru zborurile anulate sau întârziate. Pentru ca pasagerii păgubiți să poată beneficia de compensații în temeiul regulamentului este necesar fie ca zborurile să plece de pe un aeroport situat pe teritoriul UE, fie ca acestea să fie operate de transportatori comunitari care sosesc în UE din țări terțe. În cazul ultimei situații, pasagerii nu trebuie să fi primit deja compensații în țara din care vin.

ADVERTISEMENT

Ce despăgubiri se oferă în caz de zbor întârziat sau anulat

Art. 7 din Regulament arată că, dacă un zbor este anulat, pasagerii au dreptul la compensații financiare, stabilite în funcție de distanța dintre aeroportul de plecare și de sosire, indiferent de prețul biletului. Astfel, se vor acorda 250 de euro pentru zboruri de până la 1.500 km, 400 de euro pentru zboruri între 1.500 și 3.500 km și 600 euro pentru zboruri care depășesc 3.500 km.

Aceleași compensații se oferă și în cazul zborurilor întârziate cu mai mult de trei ore, considerându-se deja un zbor anulat. Se mențin distanțele și sumele astfel: 250 euro pentru zboruri de până la 1.500 km, 400 euro pentru zboruri de peste 1.500 km sau 600 euro pentru zboruri care depășesc 3.500 km.

ADVERTISEMENT

Mii de persoane păgubite își fac dreptate în instanță

Și deși pasagerii au posibilitatea să ceară despăgubiri direct de la compania aeriană, acest lucru nu se întâmplă prea des. Operatorii de zbor de multe ori refuză acordarea despăgubirilor, astfel că persoanele păgubite ajung să se adrese instanțelor. Din datele analizate de Blaj Law pe pagina portalului instanțelor de judecată, cele mai cunoscute patru companii aeriene au de oferit despăgubiri substanțiale pasagerilor păgubiți.

ADVERTISEMENT

În cazul Wizz Air Group există circa 11.034 de procese, atât în primă instanță, cât și direct în fața judecătorilor. Compania Națională de Transporturi Aeriene Române Tarom SA are calitatea de pârât în 3.663 de dosare ce au ca obiect cereri de valoare redusă, adică de acordare a despăgubirilor. Și compania Ryanair are pe rol 1.139 de dosare în curs de soluționare. Deutche Lufthansa Aktiengesellschaft a „adunat” și ea 522 de cereri de despăgubire ce urmează a fi soluționate în cursul anului.

De ce nu își cer pasagerii despăgubirile

Avocații din departamentul specializat în drepturi aeriene susțin că numărul total de cereri de acordare a despăgubirilor – 16.358 – este unul mic, dat fiind faptul că mulți pasageri nici măcar nu consideră necesar ca operatorii de zbor să își răscumpere financiar greșelile. Se consideră așadar că pasivitatea pasagerilor în vederea recuperării compensațiilor financiare este nejustificată.

Practica companiilor este că ele așteaptă. Noi ne ocupăm cu companii care adună solicitările pasagerilor. Dacă pasagerii fac în nume propriu sunt mici șansele să primească banii de la companiile aeriene. Teoretic, ele ori nu răspund, ori trimit un mail, ori automat, ori formal, în care nu zic nimic și nu se mai întâmplă nimic. Trebuie făcut dosar în instanță, trebuie făcută cerere de chemare în judecată, lucruri care durează, în România, și în jur de de un an, deși ar trebui să dureze mult mai puțin. Din cauza acestui timp îndelungat mulți pasageri renunță. Și atunci, dacă în realitate toți pasagerii și-ar cere drepturile, ar fi mii și mii, pentru că zilnic sunt întârzieri și anulări. Dar pe rolurile instanțelor vedem că sunt foarte puține dosare comparativ cu cât de mulți ar putea solicita, mai explică juristul specializat în recuperarea compensațiilor.

Modul de operare al companiilor aeriene

Potrivit avocaților, companiile aeriene adoptă conduite reprobabile pentru neplata despăgubirilor. În motivarea întârzierii sau anulării unui zbor în urma căruia se cer despăgubiri, operatorul de zbor invocă circumstanțe excepționale. Acestea nu pot fi însă dovedite în cazul unui refuz de plată a compensațiilor în fața instanței. Această practică poate fi folosită, explică specialiștii, în scopul descurajării persoanelor păgubite de a acționa compania în instanță.

Apărătorii păgubiților mai prezintă o situație în care companiile dau semne că sunt dispuse să plătească despăgubirile, ba chiar cer documente și păstrează activ legătura cu persoana păgubită o perioadă. Schimbul de mesaje se încheie, însă, brusc, cu promisiunea companiei de a restitui banii. Operatorii adoptă, apoi, tratamentul tăcerii până când păgubiții renunță să își mai ceară drepturile.

În cazul în care persoana păgubită acționează compania în instanță, operatorul revine și își arată disponibilitatea de a plăti compensațiile. Asta doar din dorința de a nu suferi pierderi mai mari, precum cheltuieli de judecată sau dobânzi penalizatoare. Strategia de acordare a sumelor datorate înainte de soluționarea procesului este des întâlnită în rândul companiilor aeriene.

„Liniile aeriene chiar și în instanță încearcă să nu plătească. Invocă tot felul de apărări care nu au nicio treabă cu realitatea. Se pierd în 90% din cazuri, dar decât să plătească, preferă să facă la rândul lor cheltuieli cu avocații. Pe termen lung, tot ele câștigă”, continuă avocatul Bogdan Blaj.

Cum sunt pasagerii mințiți de companiile de zbor

Companiile aeriene au mai fost acuzate, de-a lungul timpului, și de alte nereguli. În 2024, Wizz Air și-a indus pasagerii în eroare prin modul în care și-a prezentat serviciul de check-in automat. Pasagerii au fost determinați, astfel, să cumpere pachete mai scumpe. Când au apărut acuzațiile de comunicare înșelătoare, compania a fost amendată cu 770.000 de euro de autorități. Mai mult, operatorul ar fi vândut și bilete de zbor cu mult peste capacitatea reală a navei.

Și Ryanair s-a aflat, în 2024, pe lista companiilor ce practică înșelătorii. Operatorul de zbor a încălcat drepturile pasagerilor prin perceperea unor taxe suplimentare pentru bagajele de mână, rezervarea locurilor și imprimarea cardurilor de îmbarcare la terminalele aeroportuare. Ryanair a fost acuzată și de lipsă de transparență în informarea consumatorilor. Acest lucru a dus la afectarea capacității acestora de a compara ofertele și de a lua decizii bazate pe informații reale. Compania a fost atunci amendată cu 108 milioane de euro.

Sfatul specialiștilor este ca pasagerii să se informeze dinainte despre drepturile pe care le au și cum își pot face dreptate în cazul unor nereguli.

„Ideea este ca oamenii să își ceară drepturile. Chiar dacă se plătesc unele comisioane la companiile care se ocupă cu astfel de situații, tot timpul se recuperează banii, doar că durează. Problema e că nimeni nu face nimic. E cel mai important. Dacă toată lumea și-ar cere drepturile, poate ar ajunge și companiile aeriene să plătească voluntar. În realitate, în instanță, ele plătesc sume și mai mari decât dacă ar plăti amiabil. Dacă contestă în instanță, de cele mai multe ori câștigă”, a conchis avocatul, pentru FANATIK.

Tags: