News

Câți bani primesc românii la pensie, în raport cu salariul avut. Suntem printre codașii Europei la acest capitol

Românii sunt tot mai îngrijorați cu privire la viața de după pensionare, dat fiind contextul economic actual, care nu este unul favorabil. Astfel, câți bani se dau la pensie?
16.02.2025 | 16:00
Cati bani primesc romanii la pensie in raport cu salariul avut Suntem printre codasii Europei la acest capitol
Câți bani primesc pensionarii? Foto: hepta.ro/ freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câți bani se dau la pensie în funcție de salariul avut? Această întrebare îi macină pe mulți. Nu mare este mirarea când aflăm că românii sunt printre codașii Europei când vine vorba de suma obținută în anii de bătrânețe.

Câți bani se dau la pensie în funcție de salariul avut

Ieșirea la pensie nu este tocmai un moment de bucurie pentru români, mai ales în contextul în care mulți dintre ei rămân la limita sărăciei. În loc să-și trăiască bătrânețea într-un mod cât mai liniștit, mulți se chinuie să-și asigure strictul necesar.

ADVERTISEMENT

Din păcate, un pensionar român nu primește pensie nici măcar 50% din veniturile pe care le-a avut în ultimii ani de muncă. Mai exact, primește 48% din salariul pe care l-a avut, conform datelor analizate de euronews.ro.

În multe țări europene veniturile din pensii sunt semnificativ mai mici decât veniturile din muncă obținute înainte. Aproape unul din șase pensionari din UE este expus riscului de sărăcie, rata crescând de la 12 % (2013) la 15,5% (2023).

ADVERTISEMENT

„Țările din sudul Europei au cel mai mare venit din pensii în comparație cu veniturile din muncă la sfârșitul carierei, în timp ce țările din est și cele baltice tind să aibă cele mai scăzute rate”, relatează sursa citată.

Țările care stau cel mai bine la acest capitol, unde oamenii primesc o sumă de peste 50% din salariul avut înainte de pensioare, sunt Grecia (78%), Spania (77%) și Italia (75%).

ADVERTISEMENT

Cum se calculează pensia

Așadar, la un simplu calcul, cu un salariu de 2.000 de lei, românul va primi o pensie de 960 de lei. La unul de 3.000 de lei, se oferă suma de 1.440 de lei, iar la unul de 4.000 de lei, suma de 2.800 de lei, sume insuficiente pentru un trai decent.

ADVERTISEMENT

În același timp, sunt și alte criterii care influențează pensia finală, cum ar fi punctele de stabilitate. Ele pot aduce între 40 și 81 de lei pe an, în funcția de vârsta de pensionare

Valorea punctului de referință se înmulțește cu numărul de puncte. Punctele pot fi de contributivitate, de stabilitate și puncte perioade asimilate. Se oferă o mică suma și la punctele de necontributivitate, reprezentate de anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).