Sport

Câți bani a primit Manchester City, câștigătoarea Champions League în sezonul 2022/2023. Premiu uriaș încasat de la UEFA

Câți bani a încasat Manchester City de la UEFA după ce a câștigat Champions League. Premiu uriaș încasat de britanici după finala de la Istanbul.
11.06.2023 | 00:41
Cati bani a primit Manchester City castigatoarea Champions League in sezonul 20222023 Premiu urias incasat de la UEFA
Câți bani a încasat Manchester City după ce a câștigat Champions League. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
10-06-2023
21:46

Câți bani a primit Manchester City după ce a câștigat Champions League

Manchester City a încasat 20.000.000 de euro după ce a câștigat finala Champions League împotriva lui Inter. Per total, formația pregătită de Pep Guardiola a ajuns la suma de 110.742.992 euro câștigată din parcursul recent încheiat în Liga Campionilor. 

De cealaltă parte, Inter a fost recompensată cu 15.500.000 milioane de euro pentru prezența în finala de la Istanbul. „Nerazzurrii” au adunat în total 89.776.442 euro datorită parcursului din Liga Campionilor în sezonul 2022/2023. 

Ediția din acest an a UEFA Champions League, cea cu numărul 68, se apropie de final. Manchester City și Inter se duelează, sâmbătă, 10 iunie 2023, de la ora 22:00, pe Ataturk Olimpic, cel mai mare stadion de fotbal din Istanbul. UEFA a pus în joc în stagiunea actuală premii totale în valoare de peste 2 miliarde de euro.

Câți bani primește câștigătoarea Champions League în sezonul 2022/2023

Prezența în Liga Campionilor reprezintă visul oricărei echipe și datorită premiilor financiare puse în joc de UEFA. Simpla participare în cea mai titrată competiție intercluburi din Europa poate aduce sume uriașe de bani în conturile echipelor, premii ce cresc odată cu avansarea în competiție.

ADVERTISEMENT

Premiile în bani din acest sezon al UEFA Champions League s-au ridicat la suma totală de 2,032 miliarde de euro. Marea câștigătoare a Champions League va fi recompensată cu 20 de milioane de euro, în timp ce finalista va încasa 15,5 milioane de euro.

În cazul în care Manchester City și Inter ar fi avut un parcurs fără de greșeală în grupe, atunci premiul în bani s-ar fi ridicat în total la 85,14 milioane de euro. Totuși, nici formația lui Pep Guardiola și nici cea a lui Simone Inzaghi nu au câștigat toate partidele în faza grupelor.

ADVERTISEMENT

Cum sunt împărțiți banii în UEFA Champions League

Un procent de 55% din suma totală alocată de UEFA este distribuit echipelor în funcție de parcursul avut în cea mai tare competiție europeană. Restul de 45% revin celor 32 de echipe participante în funcție de două criterii. Un procent de 30% din premiul total se îndreptă către cele 32 de formații din faza grupelor pe baza unui algoritm de coeficienți.

Concret, formațiile participante în UEFA Champions League sunt clasate în funcție de algoritmul respectiv pe o poziție de la 1 la 32 anunță sportingnews.ro. Astfel, fiecare echipă va fi recompensată în funcție de clasament.

ADVERTISEMENT

Restul de 15% din totalul premiilor în bani oferit de UEFA se referă la plata pieței de difuzare. UEFA acordă o parte din acești bani Federațiilor Naționale care au reprezentante în Champions League în funcție de valoarea proporțională a fiecărei piețe TV.

Ulterior, Federațiile distribuie suma de bani echipelor participante în Champions League. În acest sezon, prezența în faza grupelor Champions League a fost recompensată cu 15,64 milioane de euro. Câștigătoarele grupelor au încasat, în plus, alte 2,8 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Semifinalistele din acest an, AC Milan și Real Madrid, au fost recompensate cu 12,5 milioane de euro. Echipele eliminate în sferturi au încasat 10,6 milioane de euro, iar atingerea fazei optimilor aduce la club 9,6 milioane de euro.

  • 83,2 milioane de euro este suma pe care Real Madrid a obținut-o sezonul trecut în Liga Campionilor
  • 4,5 milioane de euro a obținut Real Madrid pentru câștigarea Supercupei Europei
ADVERTISEMENT