Sport

Câţi bani primeşte David Popovici pentru cele două medalii de aur la CM de nataţie! Toate sumele pe care le va încasa de la MTS, FINA şi Dinamo

David Popovici a scris istorie pentru nataţie din România, după ce a câştigat două medalii de aur la CM de la Budapesta. Câţi bani primeşte de la MTS, FINA şi Dinamo pentru acest succes.
22.06.2022 | 21:30
Cati bani primeste David Popovici pentru cele doua medalii de aur la CM de natatie Toate sumele pe care le va incasa de la MTS FINA si Dinamo
Banii primiţi de David Popovici pentru cele două medalii de aur câştigate la CM de nataţie
ADVERTISEMENT

David Popovici este noul campion mondial al probelor de 100 şi 200 de metri liber, după ce s-a impus în finalele de la Campionatele Mondiale din 2022. Performanţa uriaşă, unică în ultimii 49 de ani în nataţia mondială, va fi premiată pe măsură.

Banii pe care David Popovici i-a câştigat pentru cele două medalii de aur la CM de nataţie

Pentru Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, FINA (Federaţia Internaţională de nataţie) a stabilit un buget al premiilor de 5.720.000 de dolari. Cu două medalii de aur câştigate, la 100 şi 200 de metri liber, David Popovici şi-a asigurat un premiu de 40.000 de dolari (câte 20.000 de dolari pentru fiecare medalie).

ADVERTISEMENT

Nu este singurul premiu, pentru că MTS (Ministerul Tineretului şi Sportului) are un barem pentru premierea sportivilor care obţin medalii la Campionatele Mondiale şi Europene. Astfel, David Popovici va primi încă 112.000 de lei (aproximativ 24.000 de dolari) pentru cele două medalii de aur.

De asemenea, conform HG 1447 din 28 noiembrie 2007, clubul sportiv, în cazul de faţă CS Dinamo, poate suplimenta cu până la 50% suma primită de David Popovici. Dacă această sumă va atinge limita maximă, sportivul de 17 ani ar urma să mai primească încă 56.000 de lei (aproximativ 12.000 de dolari).

ADVERTISEMENT

În total, pentru cele două medalii de aur câştigate la Campionatele Mondiale de nataţie, David Popovici ar urma să încaseze 76.000 de dolari. Ca o comparaţie, un jucător de tenis a primit 64.546 de dolari pentru eliminarea în turul 1 de la Roland Garros 2022.

David Popovici dădea lovitura dacă bătea recordul mondial

David Popovici i-a impresionat pe specialiştii în nataţie din întreaga lume, iar întrebarea de pe buzele tuturor este “când va doborî un record mondial la seniori?”. Mulţi s-au aşteptat ca sportivul de 17 ani să bată borna stabilită de César Cielo, la 100 de metri liber, anume 46.91 secunde, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

FINA (Federaţia Internaţională de nataţie) a pregătit premii speciale şi pentru înotătorii care vor doborî recorduri mondiale. Astfel, un succes de acest gen aduce un bonus de 50.000 de dolari şi un NFT personalizat, realizat de o firmă din Budapesta.

La Campionatele Mondiale de la Budapesta, David Popovici a îmbunătăţit de două ori recordul mondial la juniori al probei de 200 de metri liber. Prima oară în semifinale, când a înregistrat 1:44.40, apoi în finală, cu 1:43.21.

ADVERTISEMENT

În semifinalele probei de 100 de metri liber, David Popovici a îmbunătăţit recordul mondial la juniori, cu timpul de 47.13 secunde. “Să bat recorduri mondiale la juniori înseamnă o continuitate plăcută și îmi dă speranță că voi ajunge și la recorduri mondiale de seniori”, spunea înotătorul român.

Ce urmează pentru David Popovici, după Mondialele de la Budapesta

După participarea cu succes de la Campionatele Mondiale de la Budapesta, pentru David Popovici urmează alte trei competiţii importante. Prima oară, în perioada 5-10 iulie, va merge la Europenele de juniori, competiţie care va avea loc la Bazinul Olimpic de la Otopeni.

În perioada 11-17 august, David Popovici va concura la Campionatele Europene de seniori de la Roma. Este exact locul unde, în 2021, a câştigat trei medalii de aur şi una de argint la Mondialele de juniori. Finalul verii, între 30 august şi 4 septembrie, îl va găsi pe David Popovici la Lima, unde este programat Campionatul Mondial pentru juniori.

ADVERTISEMENT