News

Câți bani primește România de la Comisia Europeană pentru acoperirea pierderilor suferite de aeroporturi

23.11.2020 | 16:29
Cati bani primeste Romania de la Comisia Europeana pentru acoperirea pierderilor suferite de aeroporturi
ADVERTISEMENT

În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor a României pentru compensarea operatorilor aeroporturilor regionale. Suma se ridică la 21,3 milioane de lei, aproximativ 4,4 milioane de euro.

Începând cu data de 16 martie 2020, România a suspendat treptat majoritatea zborurilor comerciale către și dinspre țara noastră, pentru a limita răspândirea SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT

Din cauza restricțiilor impuse de autorătățile române, dar și a celor impuse de celelalte țări, zborurile regulate operate de companiile aeriene s-au redus, culminând cu stoparea totală a activității, la data de 25 martie 2020.

Câți bani vor primi operatorii aeroporturilor regionale de la Comisia Europeană pentru compensarea prejudiciilor aduse de pandemie

În România, până la data de 17 iunie, nu au avut loc zboruri comerciale pe aeroporturile regionale, iar traficul de pasageri a fost aproape inexistent. Acesta s-a reluat abia din luna iulie.

ADVERTISEMENT

Schema le permite autorităților să compenseze aceste aeroporturi pentru pierderile nete suferite în perioada 16 martie – 30 iunie, ca urmare a restricțiilor impuse serviciilor de transport aerian de pasageri, restricții impuse la nivel intern și internațional, de România și de alte țări.

În respectiva schemă se încadrează operatorii de pe aeroporturile românești care au un trafic anual cuprins între 200000 și 3 milioane de pasageri.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană mai anunță că acest sprijin va fi sub forma unor granturi directe și că decizia a fost adoptată în conformitate cu normele Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat.„ Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care îi permite să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi companii pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente excepționale precum pandemia de coronavirus.

Comisia a constatat că schema României va oferi despăgubiri pentru daunele direct legate de pandemia de coronavirus, precum și că măsura este proporțională, întrucât despăgubirea nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului.

ADVERTISEMENT

Pe această bază, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații cu privire la acțiunile întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici”, se arată untr-un comunicat al instituției.

ADVERTISEMENT