Viitoarele mămici se interesează din timp în ceea ce privește perioada pe care o vor petrece departe de serviciu, alături de bebeluș. Ele vor să știe câți bani primesc, de fapt, în concediul prenatal, dar și la câte zile libere au dreptul din punct de vedere legal în acest interval.
Concediul prenatal face parte din indemnizația de maternitate, care este formată și din concediul postnatal. Acesta are un număr de 126 de zile, după cum arată OUG 158/2005, art. 39, alineatul 1. Prenatalul se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de nașterea copilului.
Asta înseamnă că rămân 63 de zile pentru concediul postnatal, numit și de lăuzie. Femeile însărcinate trebuie să știe că zilele acordate pentru cele două perioade pot fi compensate între ele, cu acordul medicului.
Legea spune că viitoarele mămici trebuie să îndeplinească o singura condiție, și anume să rămână minimum 42 de zile pentru concediul postnatal. Mai mult, concediul prenatal poate fi luat și după nașterea celui mic, în perioada concediului postnatal.
În această situație intră femeile care reușesc să meargă la locul de muncă până în ultima lună de sarcină. Acestea își iau toate cele 126 de zile plătite cu 85% din salariul brut, din care se reține 25% CAS, după ce devin mame.
Mai mult decât atât, femeile care își iau cele 63 de zile înainte de a naște au numai de câștigat. Zilele luate înainte de naștere aduc automat un concediu mai lung, de peste doi ani, luând în considerare și concediul de îngrijire copil de 1 an și 10 luni, ultimele două luni fiind ale tatălui.
Concediul prenatal se calculează conform OUG nr. 158/200. Aceasta prevede ca valoarea indemnizației de maternitate, care include și concediul postanal, să fie de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare.
Se ia în calcul la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă. Stabilirea acestei sume este importantă pentru că se va avea în vedere și la calcularea indemnizației de creștere copil.
Concediul prenatal este un tip ce concediu medical care se încadrează în categoria celor pentru nu se plătesc asigurări de sănătate. În plus, nu se achită impozit, doar că rămâne obligatorie plata CAS, bani care ajung la fondul de pensii.
Spre exemplu, dacă în ultimele luni salariul încasat de la angajator a fost de 5.400 lei brut/lună, media va fi una foarte simplă. Se calculează 5.400 X 85% = 4.590 lei – 25% (CAS) = 3.442 lei. Așadar, aceasta este suma încasată în timpul concediului de maternitate, raportată la salariul brut.