Calculul simplu care arată câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 20 și 45 ani. Avantajați au fost românii care au avut mulți ani de muncă. Pentru unii, veniturile au crescut cu peste 1.300 de lei.
Începând cu ziua de 16 august, poștașii din toată țara au început distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. Cei aproape 5 milioane de pensionari au așteptat cu emoții să vadă dacă și cu cât le-a crescut venitul lunar.
Politicienii aflați la guvernare au dat asigurări că peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării. Pe 14 august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că pensia medie va crește cu aproximativ 600 de lei.
La un calcul simplu vedem cum peste 3,8 milioane de pensionari au avut creșteri de venit. Cei care au cotizat peste 40 de ani au avut și creșteri de peste 80-90%, a spus, într-o conferință de presă, președintele CNPP, Daniel Baciu.
Restul de pensionari, sub 1 milion, rămân cu aceeași pensie. ”Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege“, a mai spus șeful Casei de Pensii.
Ca noutate în noua Lege a pensiilor este faptul că, la calculul numărului total de puncte se adăugă și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani:
Iată, mai jos, tabelul care arată suma exactă încasată după recalculare de românii care au lucrat între 20 și 45 ani, conform NewsWeek:
FOARTE IMPORTANT! La aceste puncte se adaugă punctele de contribuitivitate. Apoi, totalul punctelor se înmulțește cu 81 lei (valoare punct referință) și obțineți pensia finală.
Exemplul uni pensionar cu peste 43 de ani munciți. El obține 5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 8X1 = 14,25 de puncte de stabilitate. La acest total se adaugă și 40 de puncte de contributivitate.