News

Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani. Suma exactă încasată după recalculare

Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani? Iată care ajunge să fie suma exactă încasată după recalculare.
15.06.2024 | 20:16
Cati bani primesti in plus la pensie daca ai lucrat macar 25 de ani Suma exacta incasata dupa recalculare
Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani. Sursă foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani? Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor și se întreabă cât o să primească până la urmă de la 1 septembrie 2024.

Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani

Recalcularea pensiilor este în plină desfășurare. Milioane de pensionari vor afla în doar câteva luni cum arată noile pensii. Foarte importantă însă rămână vechimea în muncă atunci când vorbim de calculul final.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au promis deja că nicio pensie nu va scădea. Pe de altă parte, zvonurile spun că sunt pensii care rămân la aceeași valoare. De cealaltă parte, alți pensionari ar putea încasa venituri chiar și cu 80% mai mari.

Cum poți afla câți bani primești în plus la pensie? Există o formulă de calcul care poate fi făcută acasă de oricine. Dacă ai lucrat măcar 25 de ani, sau 30 de ani, poți afla rapid ce venit vei avea de la 1 septembrie 2024.

ADVERTISEMENT

În noua lege a pensiilor sunt menționate și punctele de stabilitate. La acestea se mai adaugă anii de muncă lucrați. Și după cum e evident deja, cine a muncit mai mult, va avea evident și un venit mai mare.

Cum îți poți calcula pensia

Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat măcar 25 de ani? În cazul în care salariul încasat a fost unul de 2.000 de lei, o astfel de persoană care iese acum la pensie va încasa 1.300 de lei.

ADVERTISEMENT

Cum a fost făcut calculul? În noua lege a pensiilor este menționat tot ceea ce trebuie să știm. Astfel, ”punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”.

Un salariu net de 2000 de lei înseamnă 3550 brut. În ceea ce privește punctele de stabilitate, vom obține 0,52 puncte. Mai departe, valoarea punctului de pensie este de 81 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă ai muncit, deci, 25 de ani, pentru un salariu de 2.000 de lei net, atunci pensia se calculează în felul următor:  25 de ani X 0,52 X 81 de lei. Și rezultatul este, deci, 1300 de lei lunar.

Referitor la punctele de stabilitate și aici trebuie aduse o serie de clarificări. Cei care au muncit între 25-30 de ani bifează 0,5 puncte pe an. Iar odată ce perioada crește, numărul punctelor va fi și el mai mare. Cei care au muncit între 30-35 de ani, spre exemplu, primesc 0,75 puncte în timp ce persoanele care au muncit peste 35 de ani primesc un punct suplimentar.

ADVERTISEMENT