News

Câţi bani publici au primit PNL și PSD în 2019. Nereguli contabile mari la ambele partide

21.10.2020 | 18:17
Cati bani publici au primit PNL si PSD in 2019 Nereguli contabile mari la ambele partide
ADVERTISEMENT

Rapoartele Autorității Electorale Permanente (AEP) privind finanțarea pe anul 2019 a principalelor partide, PSD și PNL, arată că acestea au avut cheltuieli cu mult peste veniturile încasate, în pofida faptului că beneficiază de subvenții generoase de la bugetul de stat.

Îndatorarea apreciabilă a celor două partide poate fi explicată prin faptul că 2019 a fost an electoral cu două scrutinuri: cel europarlamentar din mai și cel prezidențial din noiembrie.

ADVERTISEMENT

AEP a constatat și o serie de nereguli în contabilitatea liberalilor și social-democraților, nereguli prin care s-au încălcat prevederi din Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice.

PSD s-a îndatorat cu peste 72.000.000 de lei

Astfel PSD a avut, potrivit raportului publicat în Monitorul Oficial, venituri de circa 154.820.000 de lei, dintre care nu mai puțin de 143.171.000 de lei au fost primiți ca subvenție de la buget, ca urmare a faptului că social-democrații au obținut cel mai mare număr de parlamentari la alegerile din 2016. În schimb, cheltuielile au reprezentat 215.490.000 de lei, adică PSD s-a îndatorat în 2019 cu peste 72.000.000 lei.

ADVERTISEMENT

Alte surse de venit au fost reprezentate de cotizații – 10.065.000 lei, donații – 270.000 lei, dobânzi – 270 de lei, diferențe de curs valutar – 906 lei, diferențe de curs activ FSP – 5.554 lei, venituri din activități fără scop patrimonial – 726.000 lei.

Raportul AEP precizează și articolele din Legea finanțării partidelor politice încălcate de către PSD, articole care se referă la fapte precum: nerespectarea obligației de a avea contabilitate proprie; nerespectarea obligației de a publica în Monitorul Oficial până la data de 30 aprilie a anului următor cuantumul total al veniturilor, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară; date incomplete furnizate Autorității Electorale; nerespectarea obligației de a utiliza subvenția de la stat în scopurile prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Această ultimă încălcare a legii este legată de faptul că fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a delapidat din banii primiți de partid ca subvenție pentru a-și cumpăra o casă în Pipera. Pentru aceste fapte, Drăghici a fost condamnat, pe 15 octombrie, la 5 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă.

Nereguli cu duiumul în contabilitatea PNL

În cazul PNL subvenția  de la stat a fost mai redusă, iar banii din cotizații au fost mai puțini decât la PSD. În schimb, donațiile către liberali au fost mult mai generoase. Partidul a avut în 2019 venituri de 82.563.000 lei și cheltuieli de 113.632.000 de lei, adică un deficit de peste 31.000.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Potrivit AEP, structura veniturilor PNL este următoarea: subvenții – 65.861.000 lei, cotizații – 6.782.000 lei, donații – 8.470.000 lei, dobânzi – 424.000 lei, diferențe de curs valutar – 229 lei, venituri din activități fără scop patrimonial – 1.824.000 lei.

În cazul liberalilor, lista cu încălcările legii este chiar mai lungă decât la social-democrați: nerespectarea obligației de a avea contabilitate proprie;  nerespectarea obligației de a publica în Monitorul Oficial până la data de 30 aprilie a anului următor cuantumul total al veniturilor, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară; nerespectarea obligației de a înregistra ca donații reducerile de preț care depășesc 20% din valoarea bunurilor sau serviciilor oferite; nerespectarea obligației de a publica lista persoanelor fizice și juridice care au făcut în anul fiscal precedent donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară sau au acordat împrumuturi a căror valoare depășește 100 de salarii de bază minime brute pe țară, precum și suma totală a donațiilor confidențiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe țară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.

Alte nereguli descoperite la PNL se referă la nepublicarea donațiilor primite de la organizații internaționale la care este afiliat, a donațiilor primite de la o formațiune nepolitică cu care este asociat, nerespectarea obligației de a utiliza subvenția de la stat în scopurile prevăzute de lege și date incomplete furnizate Autorității Electorale.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”