News

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Crăciun! Cât costă o petrecere în familie

Subiectul banilor pentru masa de Crăciun este mai sensibil anul acesta. Toate produsele au înregistrat creșteri de prețuri, astfel că o petrecere în familie va costa mai mult.
21.12.2021 | 12:33
Cati bani cheltuie romanii pentru masa de Craciun Cat costa o petrecere in familie
Prețurile lucrurilor necesare pentru masa de Crăciun au crescut în 2021. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Prețurile tuturor produselor de larg consum și nu numai au crescut în ultimele luni, iar trendul ascendent continuă. Ne întrebăm astfel, câți bani mai cheltuie românii pentru masa de Crăciun, având în vedere că salariile nu prea mai țin pasul cu scumpirile.

Se anunță o perioadă chiar mai dificilă în primăvara anului viitor, însă până atunci, românii vor uita pentru câteva zile de dificultăți și se vor bucura de Crăciun și de Anul Nou. Pentru a face asta, însă, e nevoie să facă diverse cumpărături, pentru a avea ce pune pe masă, dar și pentru a împodobi casa și bradul, ca să simtă spiritul sărbătorilor.

ADVERTISEMENT

FANATIK a scris deja în urmă cu puțin timp că piața cărnii de porc se află într-o situație delicată. Din cauza pestei porcine, numărul de animale din țară s-a micșorat constant, iar România se bazează din ce în ce mai mult pe importuri. Ambele situații duc la o creștere a prețurilor la raft.

Sondaje desfășurate recent în România sugerează că oamenii au un buget mai mic de sărbători anul acesta. Nesiguranța zilei de mâine îi face pe cetățeni să fie mai cumpătați, astfel că jumătate dintre cetățeni au alocat mai puțini bani pentru zilele care urmează.

ADVERTISEMENT

Câți bani vor cheltui românii pentru masa de Crăciun

În medie, bugetul mediu se învârte în jurul sumei de 1.000 de lei, dar o treime dintre români pot aloca mai puțin de 500 de lei pentru Crăciun și anul Nou. Cam jumătate din acești bani merg pe mâncarea pentru mesele festive, iar o treime dintre români sunt pregătiți să aloce între 300 și 600 de lei pentru prepararea bucatelor.

Cadourile sunt și ele un subiect important când vine vorba de Crăciun, și aici bugetele fiind extrem de variate. În medie românii sunt dispuși să ofere cam 500 de lei pentru astfel de surprize, însă mai bine de 6 din 10 români vor să cheltuie mai puțin de atât.

ADVERTISEMENT

Brazii de Crăciun au apărut deja în piețe și au prețuri diverse, iar acestea cresc pe măsură ce se apropie ziua de 25 decembrie. De ceva ani, însă, există brazi de vânzare și la magazinele de bricolaj, iar prețurile încep de la 59 de lei pentru arbori de 140 – 170 de centimetri și ajung la 99 de lei pentru brazii naturali de 175 – 225 cm. Firește, unii dintre români preferă să facă economie și să folosească un brad artificial, de preferat pe cel ce l-au cumpărat deja în urmă cu un an sau mai mulți.

Revenind la mâncare, aici se înregistrează cele mai sesizabile scumpiri, care i-ar putea îndemna pe români să fie mai cumpătați. Scumpiri sunt pe toate planurile, iar unele sunt mai semnificative decât altele. Rău este că nu s-au scumpit așa-zise produse de lux, ci toate alimentele, inclusiv cele de bază, cum ar fi pâinea.

ADVERTISEMENT

Scumpirile pun în dificultate bugetul pentru sărbătorile din 2021

Uleiul s-a scumpit cu aproximativ 30% față de anul trecut, în vreme ce ceapa și cartofii aproape și-au dublat costurile la raft. Zahărul s-a scumpit și el, la fel și lactatele, ambele înregistrând creșteri de aproximativ 7-8%. Ouăle au înregistrat și ele creșteri de prețuri, în vreme ce cozonacul, nelipsit de pe masa de Crăciun, poate fi acum mai scump chiar și cu 30% decât anul trecut. Și în cazul cumpărării ingredientelor brute, costurile au crescut similar, iar dacă adaugi și costul gazelor sau al curentului electric necesare pentru a coace bunătățile, tot în aceeași situație ajungi.

Nici băuturile nu sunt mai ieftine, iar pentru cele mai ieftine sticle de vin decent, fie el alb sau roșu, vei avea de plătit în jur de 25-30 de lei.

În principiu, scumpirile generale pentru masa de Crăciun îi fac pe români să scoată cu 10 – 20% mai mult din buzunar pentru aceleași produse, comparativ cu anul trecut. Per total, sunt două variante pentru cei ce vor pregăti masa de sărbători în acest an. Fie cumpără mai puțin de aceiași bani pe care i-au dat anul trecut, fie cumpără aceleași lucruri de anul trecut, însă cu prețuri simțitor mai mari.

ADVERTISEMENT
Tags: