News

Câți bani s-au plătit pentru transportul mortal al minerilor de la cariera Jilț. Deși compania închiriase microbuze, muncitorii se aflau într-un camion de marfă

Transportul muncitorilor care lucrează la cariera Jilț Sud, unde a avut loc accidentul de marți, soldat cu trei decese, este asigurat de Complexul Energetic Oltenia.
18.01.2023 | 11:43
Cati bani sau platit pentru transportul mortal al minerilor de la cariera Jilt Desi compania inchiriase microbuze muncitorii se aflau intrun camion de marfa
Autovehiculul care s-a răsturnat la cariera Jilț trebuia să transporte piese de schimb și marfă, nu muncitori Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Trei muncitori au murit și alți zece au fost transferați la spital după ce o mașină de transport marfă ce se îndrepta spre cariera Jilț Sud, care este administrată de Complexul Energetic Oltenia, s-a răsturnat de pe un pod. La fața locului au ajuns o mașină de stingere, două ambulanțe SMURD, un echipaj de descarcerare, o autospecială pentru transport victime multiple, patru ambulanțe SAJ, precum și două elicoptere SMURD.

Contractul pentru transportul salariaților a fost semnat în mai 2021

IGSU a comunicat că în accident au fost implicate 25 de persoane. Două dintre victime, care au suferit multiple leziuni, au fost duse cu elicopterul la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, unde au fost internate la Terapie Intensivă. În presă s-a speculat că mașina care îi transporta pe muncitori ar fi avut probleme cu frânele, însă doar o anchetă a autorităților va putea stabili acest lucru.

ADVERTISEMENT

Transportul muncitorilor la cariera Jilț Sud, ca, de altfel, spre toate carierele din zonă, se face cu autovehicule închiriate de Complexul Energetic Oltenia (CEO). În mai 2021, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK,  CEO a parafat mai multe acorduri cadru pentru „Transportul salariaților de la domiciliu/reședință la locul de muncă și retur pentru ELCFU Motru”

„Prin contractarea acestor servicii cu caracter de regularitate se va asigura buna desfășurare a activității din secțiile ELCFU aparținând S.C.E.O. S.A, prin asigurarea transportului salariaților în condiții de siguranță și confort de la domiciliu la locul de muncă și retur”, se menționează în descrierea achiziției, valoarea totală a contractelor cadru valabile doi ani fiind de 2.210.635,2 lei.

ADVERTISEMENT

Între timp, s-au semnat mai multe contracte subsecvente care au dus valoarea contractului la 2.699.407,20 lei. Pentru lotul 1, numit Secția CFU Jilț, s-a semnat un contract cadru de 480.740 lei, pe 12 mai 2021, cu firmele GABICOST COM SRL și CSIEMOIRAZ TRANS. “Trasee între punctele de lucru ale ELCFU Motru și domiciliul salariaților”, se mai arată la descrierea lotului.

Transportul minerilor la cariera Jilț a costat peste 1,2 milioane lei

Pentru transportul minerilor la cariera Jilț s-au mai semnat două contracte subsecvente, unul în valoare de 240.235,2 lei (pe 29 iunie 2021), și de 480.740,4 lei (pe 30 iunie 2022). Astfel, CEO a plătit 1.201.716 lei pentru transportul minerilor de la domiciul la cariera Jilț. Celelalte loturi ale achiziției sunt Secția CFU Rovinari, Secția CFU Turceni și Secția CFU Motru.

ADVERTISEMENT

Înainte de semnarea contractelor, CEO Oltenia le-a transmis firmelor care vor participa la licitație că va efectua controale care să verifice starea tehnică a mașinilor care îi vor transporta pe mineri. “Operatorilor economici li se solicită acceptul pentru efectuarea de către autoritatea contractantă de verificări ale capacităţii tehnice.”, se menționează în caietul de sarcini.

“În procesul de verificare a capacităţii tehnice, autoritatea contractantă va verifica următoarele aspecte: starea tehnică, dotarea şi corespondenţa caracteristicilor tehnice cu cerinţele caietului de sarcini pentru întregul parc de autobuze (microbuze) ofertate. Ofertantul va comunica în scris, odată cu depunerea ofertei, locațiile (max.2, pe raza județului Gorj) și data, în perioada imediat următoare datei limită de depunere a ofertelor, unde pot fi verificate toate autovehiculele de transport persoane ofertate conform RT1 şi RT2, de către comisia de vizualizare”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT

Minerii se aflau într-un vehicul care transporta piese de schimb

În caietul de sarcini se menționează că transportul se efectuează cu autobuze (microbuze). La cariera Jilț ajung, însă, și autovehicule care transportă piese de schimb, iar minerii care au murit se duceau la muncă într-un asemenea camion. De altfel, directorul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a declarat că autoutilitara implicată în accidentul de la Cariera Jilţ Sud nu era omologată pentru transportul persoanelor, ci era destinată transportului de marfă. Burlan a mai menţionat că transportul în cariere se face cu astfel de autovehicule care au o capacitate de 9 persoane.

Pe 27 decembrie 2022, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, CEO a parafat mai multe acorduri cadru pentru „Închiriere autovehicule de transport industriale cu șofer 17 loturi”. „Tehnologia de lucru în flux continuu în cadrul exploatărilor la zi presupune o aprovizionare continuă cu diferite piese de schimb şi materiale, transport pentru reparaţii a diferite subansamble, evacuarea a diferite materiale lucrări de reparații si mentenanta din cariere. Toate aceste lucrări privind pregătirea extracției lignitului sunt realizate prin ,,Închiriere vehicule de transport și industriale cu șofer” autovehicule închiriate de la terțe firme prestatoare”, se menționează în descrierea achiziției.

Valoarea contractului este de 6.481.657,08 lei, iar pentru loturile carierei Jilț s-au plătit 1.515.610 lei și 1.019.646,87 lei, către firmele SC Lousiana COM și Uzina Rominex. Precedentul contract pentru „Închiriere autovehicule de transport industriale cu șofer”, pentru deservirea carierei Jilț, în valoare de 228.107,24 lei, a fost semnat pe 12 octombrie 2022, a avut o durată de 3 luni și a fost parafat cu firma SC Lousiana COM.

ADVERTISEMENT