News

Câți bani se dau în alte țări pentru returnarea ambalajelor SGR. Și românii care călătoresc pot beneficia de această garanție. Sumele sunt mai mari de 50 de bani

Ce sume de bani se dau în alte state pentru returnarea ambalajelor SGR. Românii au înapoiat 250 de milioane de PET-uri în primele 5 luni.
07.06.2024 | 21:00
Cati bani se dau in alte tari pentru returnarea ambalajelor SGR Si romanii care calatoresc pot beneficia de aceasta garantie Sumele sunt mai mari de 50 de bani
Câți bani se dau în alte țări pentru returnarea ambalajelor SGR. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Câți bani se dau în alte țări pentru returnarea ambalajelor SGR. Românii par să răspundă pozitiv apelului de a înapoia PET-urile la automatele de colectare pentru garanția de 50 de bani. Care este situația în alte state?

Câți bani se dau în alte țări pentru returnarea ambalajelor SGR

În primele cinci luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare, românii au returnat circa 250 de milioane de ambalaje SGR, din totalul de 1,5 miliarde a produse puse pe piață. Însă, observăm că în alte țări se oferă o sumă mai mare de bani pentru returnarea ambalajelor.

ADVERTISEMENT

De exemplu, Irlanda, o țară care a lansat sistemul de garanție-returnare după România, și anume în februarie 2024, oferă 15 eurocenți oamenilor pentru returnarea ambalajelor. Adică 0,75 de lei, iar această sumă este dată în cazul recipientelor între 150 ml și 500 de ml.

Dacă vorbim de sticle ce au între 500 ml și trei litri se dau 25 de eurocenți, adică 1,25 lei. Astfel, observăm că în România se încasează, probabil cele mai mici sume pentru returnarea ambalajelor SGR.

ADVERTISEMENT

În Germania, sistemul funcționează diferit. Astfel că oamenii pot returna și sticle de sticlă, pentru care primesc 0,08€, iar pentru sticlele de plastic primesc 25 de eurocenți, cum se întâmplă și în Irlanda, așa cum arată un utilizator pe platforma Reddit.

În Țările de Jos, locuitorii primesc 25 de eurocenți pentru sticlele de plastic și 10 eurocenți pentru cele de sticlă. De altfel, în Ungaria se dau 13 eurocenți pentru recipientele ce au până la trei litri.

ADVERTISEMENT

Câte centre regionale există în România

În luna aprilie, o delegație a Asociației Sistemelor de Garanție-Returnare din Europa (DRS – The Association of Deposit and Return Systems) s-a aflat într-o vizită de lucru în România. Evenimentul a fost prezentat de RetuRo, administratorul SGR din România.

Mai mulți reprezentanți DRS din țări precum Irlanda, Danemarca, Autria, Țările de Jos sau Ungaria au discutat despre impactul pe care SGR l-a avut în fiecare stat. S-a vorbit despre atitudinea cetățenilor privind sistemul și cum pot fi făcute îmbunătățiri la nivel european.

ADVERTISEMENT

Amintim că în România există patru centre regionale RetuRo, în următoarele localități: Bonțida, județul Cluj, Giarmata, județul Timiș, Brașov și Otopeni, în Ilfov. Alte centre vor fi deschise în următoarele luni în Ploiești, Bacău și Dolj.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”