News

Câţi bani te costă să faci școala de șoferi în 2023. Preţul s-a mărit, dar poți să plăteşti şi în rate

Preţurile la şcolile de şoferi au crescut cu peste 300 de lei în ultimii doi ani. Care sunt noile tarife şi ce taxe trebuie să mai achitaţi
22.01.2023 | 15:59
Cati bani te costa sa faci scoala de soferi in 2023 Pretul sa marit dar poti sa platesti si in rate
Care sunt tarifele pentru şcoala de şoferi, în 2023
ADVERTISEMENT

Mulți oameni pun întrebarea: “Câte luni îţi ia să înveţi să şofezi?, dar această întrebare nu este în întregime corectă, deoarece antrenamentul este numărat în ore, nu în zilele sau săptămâni.

Tarifele nu includ de obicei închirierea maşinii pentru examen

În primul trebuie să vă luaţi un anumit număr de ore, iar cât de repede finalizați programul de formare depinde de capacitățile dumneavoastră și de școala de șoferi pe care o alegeți.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte preţurile, acestea diferă în funcție de școlile auto avizate disponibile pe piață, de modelul maşinii, precum şi dacă aceasta are cutie de viteze manuală sau automată.

Totuşi, faţă de 2021 preţurile au crescu cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei.

Astfel, preţurile pleacă de la 1.700 de lei, pentru şcoala cu mașini Dacia, Renault, VW, Skoda și urcă la 2.700 lei cu mașini premium cu transmisie manuală, după cum scrie EVmarket Romania.

ADVERTISEMENT

Pentru școala de șoferi pe mașină cu cutie automată prețurile încep de la 2.500 de lei și pot ajunge la 3.300 lei, mai scrie sursa citată. Acest cost include prețul cursului de legislatie rutieră și prețul cursului auto practic.

Totuşi, multe sunt şcolile care acceptă ca plata să se efectueze şi în rate.

Specialiştii mai avertizează că tarifele s-ar putea să nu includă închirierea mașinii pentru examen, astfel că probabil va mai trebui să plătiți 200 de lei în plus, în ziua examenului. De asemenea, nu uitaţi să întrebați dacă la acest preț puteți face ore de condus în weekend sau seara.

ADVERTISEMENT

Pe lângă tariful aferent școlii de șoferi pe care alegeţi să o urmaţi, mai aveți de plătit analizele medicale și testul psihologic (300 lei), taxa pentru eliberarea cazierului, taxa de examinare și taxa de eliberare permis.

Acte necesare la înscrierea în școala de șoferi

  • buletin, carte de identitate
  • fișa medicală
  • aviz psihologic
  • certificat de cazier judiciar cu mențiunea pentru examen auto (are valabilitate 6 luni)
  • taxă eliberare permis
  • 2 poze tip permis/buletin
ADVERTISEMENT

Nu există de multe modalități de a economisi bani privitor la tarife, dar aminitim că şcolile de şoferi au dreptul de a determina în mod independent costul serviciilor, astfel că există șansa de a găsi o ofertă de reducere, de exemplu, cu ocazia deschiderii unei şcoli noi.

De asemenea, cel mai simplu și mai potrivit mod este acela de a alege pentru şcoală o mașină cu transmisie manuală.

ADVERTISEMENT