În această primă parte a sezonului estival, mulți români se întreabă ”Cât costă un șezlong pe litoral?”. Veștile care au apărut momentan nu sunt deloc bune pentru buzunarele turiștilor.
După doi ani în care vacanțele au fost fie anulate, fie restricționate, litoralul românesc va fi invadat de turiști. Acest lucru face ca, în majoritatea zonelor, prețurile să ajungă la niveluri amețitoare.
În 2021, pe litoralul românesc, prețurile șezlongurilor au fost extrem de mari, chiar exagerate, spun oamenii.
Ei bine, nici acest sezon nu oferă un respiro pentru portofelele românilor. Cheltuielile cu închirierea unui șezlong sau baldachin variază, zilnic, între 20 şi 200 de lei. Prețurile variază în funcție de stațiunile de pe litoralul românesc.
Începem cu stațiunea de lux a litoralului autohton, Mamaia. Aici, prețul mediu pentru un șezlong este de 50 de lei pe zi, în timp ce un baldachin poate ajunge să coste şi 200 de lei pe zi, scrie Radio Impuls.
În schimb, în Constanța, un șezlong costă 20-25 de lei, în timp ce în Năvodari, se găsesc șezlonguri şi la 15 lei pe zi.
În ceea ce privește zona Eforie Nord și Costinești, unde plajele au fost lărgite, operatorii economici vor putea să amenajeze noile loturi de plajă cu şezlonguri şi umbrele.
În 2021, preţul unui şezlong, în timpul săptămânii, pornea de la 20 de lei pe zi în Eforie Nord şi în Eforie Sud. Specialiștii spun că preţurile şezlongurile vor rămâne aproape la fel ca anul trecut.
Dacă bugetele vor fi serios afectate de prețuri, confortul va fi diferit în 2022. Autoritățile spun că problema plajelor lărgite din Mamaia şi Constanţa se va rezolva în acest an.
”Știm din cursul anului trecut că a apărut o problemă și anume faptul că agenții economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru aliniamentul existent la momentul respectiv pentru a fi utilizate acele porțiuni de plajă în scop turistic.
În multe cazuri, și mă refer aici la stațiunea Mamaia, dar și Constanța și Eforie Nord, dimensiunea, lărgimea plajelor depășește 200, poate chiar 300 de metri, aspect care a creat un disconfort pentru turiști, pentru că operatorii nu au putut amplasa șezlonguri, umbrele și alte facilități în folosul turiștilor în apropierea apei și au fost situații frecvente anul trecut când turiștii au renunțat efectiv să își mai petreacă concediul în acele stațiuni”, a declarat ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu.
În acest an, noile suprafețe de plajă, adică în jur de 100 de hectare, pot fi atribuite direct operatorilor economici.
Asta înseamnă că turiștii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze foarte mult de la șezlong în mare.